[rank_math_breadcrumb]

Wat houdt een bankbeslag in?

door | jun 12, 2022 | Betaalrekening | 0 Reacties

Op het moment dat je rekeningen niet meer betaalt kan een deurwaarder beslag op je bankrekening leggen. Dit mag echter niet zomaar en wordt daarom als laatste redmiddel voor de schuldeiser gebruikt. Er zijn enkele instanties in Nederland die uit zichzelf een mogelijkheid hebben om beslag leggen op bankrekening. Mocht je niet behoren tot de […]
Krediet groep nederland
 • Contactloos betalen: snel en makkelijk
 • Blokkeren en deblokkeren: regel het zelf
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

N
Betaalrekeningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare betaalrekeningen
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk betaalrekeningen

Gemakkelijk & snel geregeld

★★★★★ 

9,2 / 10

Kosten p/m

€2,95

Levering

Binnen 5 werkdagen

Aanvraag

Volledig online

(assistentie mogelijk)

Contactloos betalen, gemakkelijk en snel geregeld

Koppel aan Apple Pay, Google Pay of een wereable

Ook buiten Europa betalen

Binnen 5 minuten geregeld

★★★★

8.4 / 10

Kosten p/m

€2,95

Levering

Binnen 5 werkdagen

Aanvraag

Volledig online

(assistentie mogelijk)

 Depositogarantie tot €100.000,-

Krijg een NL, DE, ES of FR IBAN
Bespaar tijd met Instant Payments
Krediet groep nederland

Betrouwbaar & snel geregeld

 • Contactloos betalen
 • Zelf blokkeren en deblokkeren
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

bankbeslag

Op het moment dat je rekeningen niet meer betaalt kan een deurwaarder beslag op je bankrekening leggen. Dit mag echter niet zomaar en wordt daarom als laatste redmiddel voor de schuldeiser gebruikt. Er zijn enkele instanties in Nederland die uit zichzelf een mogelijkheid hebben om beslag leggen op bankrekening. Mocht je niet behoren tot de Belastingdienst, het UWV of het Centraal Justitieel Incasso Bureau zal je eerst aan enkele voorwaarden voldoen.

hoe werkt bankbeslag?

Als je een schuld hebt opgebouwd bij een bank of onderneming die je niet betaalt, dan hebben ze de mogelijkheid om een deurwaarder in te schakelen. De deurwaarder gaat vervolgens langs om proberen de schuld te innen. Mocht je niet in staat zijn om te betalen, dan heeft de deurwaarder de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Hier kan hij een dwangbevel aanvragen om zo over te gaan tot de beslaglegging bankrekening.

Hierbij dient de deurwaarder het vonnis bij je thuis af te leveren. Hiervoor hoef je niet persoonlijk thuis te blijven, maar kan ook door de brievenbus of worden afgeleverd aan je huisgenoten. Meestal is het mogelijk om meteen over te gaan tot bankbeslag, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo kan de rechter bepalen dat het vonnis niet uitvoerbaar bij bij voorraad is. Mocht hier sprake van zijn, dan dient de deurwaarder minimaal 8 dagen te wachten.

Mocht u een aanmaning, dwangbevel of beschikking van een deurwaarder ontvangen, heeft u altijd de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de schuldeiser. Op deze manier kunt u voorkomen dat er een beslag op bankrekening komt. Een schuldeiser kan geen beslaglegging op bankrekening zonder aankondiging doen. Je dient eerst geïnformeerd te worden via een deurwaarder, waarna deze via een rechter een bankbeslag zal moeten afdwingen.

Wat gebeurt er bij een beslaglegging van een bankrekening?

Op het moment dat de rechter toestemming heeft gegeven voor een bankbeslag, dan zal de deurwaarder je bank informeren. Hiervoor dient de deurwaarder een bewijs van beslaglegging bankrekening te laten zien. Dit bestaat uit de uitspraak van de rechter en een beslag exploot. Mocht de bank deze ontvangen hebben dan zal er worden over gegaan tot beslag op bankrekening. Hierbij worden al je rekening in beslag genomen, waarbij er een maximaal bedrag op je rekening kan blijven staan. Dit zodat je eventuele levenskosten nog kunt betalen, daarnaast worden bedragen gestort na beslaglegging niet meegenomen. Mocht er na de beslaglegging bijvoorbeeld loon worden gestort, kun je hier nog wel gebruik van maken. Dit is bedoeld om vaste lasten te van kunnen betalen. De beslaglegging bankrekening zakelijk als privé.

Beslaglegging bankrekening opheffen

Om je bankbeslag op te heffen is het niet mogelijk contact op te leggen met de bank. Pas als in overleg met de schuldeiser is gegaan over het aflossen of een nieuwe betalingsafspraak, dan is er de mogelijkheid om het bankbeslag op te heffen. Hiervoor zal de deurwaarder of schuldeiser bij de bank aan moeten geven dat de beslaglegging op bankrekening beëindigd kan worden. Mocht dit goedgekeurd zijn, dan zal de bank het bankbeslag eindigen en heb je weer de mogelijkheid om je geld te beheren.

Het kan zijn dat je de volledige schuld niet in een keer kunt betalen. Op dat moment behoudt de schuldeiser het recht om beslag leggen op bankrekening. Het kan dus voorkomen dat je rekening meerdere keren in beslag wordt genomen. Zorg dus dat je duidelijke afspraken maakt met je schuldeiser om dit te voorkomen. Ook zorgt de tweede keer bankbeslag ervoor dat je opnieuw alle kosten zal moeten betalen voor de beslaglegging bankrekening.

Kosten bankbeslag

Mocht de schuldeiser ervoor kiezen om je rekening te bevriezen, dan zitten hier vaak kosten aan verbonden die bij de schuldenaar in rekening worden gebracht. Om een beslaglegging te beëindigen zal er aan enkele voorwaarden moeten worden voldaan. In onderstaande tabel zullen we een overzicht geven van stappen die je moet doorlopen bij een beslag op je bankrekening. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van wat er dient te gebeuren bij een bankbeslag en wat de kosten van een bankbeslag zijn.

Stap Beslag op bankrekening (2021 tarieven)
1 Betekening executoriale titel aan debiteur (vonnis & dwangbevel) €82,58
2 Betekening beslagexploot aan de bank met daarbij een afschrift van het vonnis en een formulier waarop ingevuld moet worden wat onder het beslag valt €179,86
3 Overbetekening beslag binnen 8 dagen (debiteur ontvangt afschrift beslagexploot) €72,65
4 De bank vult de verklaring in, waarin staat wat onder het beslag valt en stuurt deze naar de deurwaarder €80,00
5 De deurwaarder stuurt binnen 3 dagen na ontvangst een afschrift van het verklaringsformulier naar de debiteur
6 De bank draagt het saldo, na aftrek van het beslagvrij bedrag, af aan de deurwaarder
Totaal €415,09

Zoals u kunt zien is het bankbeslag iets wat nog flink in de kosten kan oplopen en wat je dus ten allen tijden zal moeten voorkomen. Het bedrag van 80 euro in bovenstaande tabel is een maximum bedrag. Per bank kan het bedrag verschillen, maar het is wettelijk vastgelegd dat ze niet meer dan 80 euro mogen vragen. Wanneer een deurwaarder beslag legt op je bankrekening, zal er door de bank een traject worden gestart waar kosten aan zijn verbonden.

De bank zal de kosten van het bankbeslag afhalen, voordat zij het verschuldigde bedrag over maken aan de schuldeiser. Voor de volgende activiteiten zal de bank kosten in rekening brengen:

 • het in ontvangst nemen van de beslaglegging;
 • het verklaren aan de deurwaarder
 • het afdragen van de tegoeden aan de deurwaarder;
 • het tijdig blokkeren van eventuele tegoeden
 • het beantwoorden van vragen
 • het documenteren van de beslaglegging
 • het informeren van u als klant over de beslaglegging
Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 22, 2022 @ 21:06

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bunq Easy Bank
 • Vanaf €2,95 per maand
 • Depositogarantie tot €100.000,-
 • Levering binnen 5 werkdagen
 • Online aanvraag

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4/5

Jouw online bank
 • Contactloos betalen
 • Zelf blokkeren en deblokkeren
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

Krediet groep nederland
Bunq Easy Money
 • Vanaf €8,99 per maand
 • Depositogarantie tot €100.000,-
 • Geld uitgeven en sparen in 16 valuta’s
 • Voeg meerdere Europese IBAN’s toe
 • Geen wisselkoersopslag

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5