Tante Agaath lening, wat houdt het precies in? | Bekijk hier de verschillende voorwaarden!

jul 14, 2020 | 0 Reacties

De Tante Agaath lening wordt ook wel de durfkapitaal regeling genoemd. Dit komt omdat je als startende ondernemer leent vanuit de Tante Agaath regeling. Als startende ondernemer heb je je nog niet bewezen en is het maar de vraag of je het geld ook daadwerkelijk terug gaat kunnen betalen.

Sinds 2011 zijn de fiscale voordelen van dit type lening gestopt en is de Tante Agaath lening afgeschaft. Toch blijft lenen van vrienden en bekenden een erg populaire constructie. Om je toch een kijkje te geven in de wereld van dit type lening geven we hieronder kort weer hoe dit in elkaar stak.

Tante Agaath lening: de voorwaarden

De Tante Agaath lening was aan de volgende voorwaarden verbonden:

 • De lening is bedoeld voor een startende ondernemer ;
 • De minimale rente ligt op 8 tot 9% en mag niet hoger zijn dan de wettelijke rente;
 • Je leent minimaal 2269 euro en maximaal 50.000 euro;
 • Het geld van de lening wordt alleen gebruikt ter financiering van de nieuwe onderneming;
 • De geldverstrekker heeft zelf geen geld geleend om de lening te kunnen verstrekken.

De Tante Agaath regeling wordt gezien als een achtergestelde lening. Dit houdt in dat andere schuldeisers tijdens de periode van acht jaar, wanneer sprake is van faillissement, voorrang hebben op het innen van schulden.

Tante Agaath regeling: overeenkomst

Bij een Tante Agaath regeling was een overeenkomst tussen geldverstrekker en startende ondernemer verplicht. Hierin moesten enkele belangrijke punten zijn opgenomen. Voordat de Belastingdienst akkoord gaat met deze vorm van durfkapitaal moest er in het contract het volgende zijn vastgesteld:

 • De hoogte van het leenbedrag ;
 • De looptijd van de lening ;
 • De ingangsdatum van de lening;
 • Het rentepercentage;
 • De delen van de onderneming die gefinancierd worden;
 • De naam en het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer en de geldgever.

Zonder al deze informatie kon er geen geldig contract worden opgesteld en kon er niets worden goedgekeurd door de Belastingdienst. Zonder goedkeuring van de Belastingdienst maakt de verstrekker van het krediet geen aanspraak op fiscale voordelen die we hieronder behandelen.

Wat waren de fiscale voordelen?

Een Tante Agaath lening voorbeeld is gauw bedacht. Door de vele voordelen zijn er tal voorbeelden waar deze regeling veel oplevert voor de startende ondernemer, maar ook voor de geldschieter. De persoon die het geld uitleent kon namelijk gebruik maken van de volgende regeling:

 • Vrijstelling in box 3: gedurende acht jaar, dit tot een maximum van € 55.000;
 • Aftrekbaar in box 1: als de lening niet wordt terugbetaald, kan de geldschieter de Tante Agaath lening kwijtschelden, het verlies is aftrekbaar in box 1 tot ongeveer € 47.000. Deze kwijtschelding moet wel binnen acht jaar gebeuren. Daarnaast moet er een beschikking liggen van de Belastingdienst die stelt dat de ondernemer het geld (de lening + rente) niet terug kan betalen;
 • Heffingskorting: de geldschieter krijgt een extra heffingskorting van 1,3% van de lening, met een maximum van € 55.000 per belastingplichtige, bij een fiscaal partner wordt dit € 110.000.

Wat zijn dan de nadelen?

Zoals bij elke vorm van lenen zijn er zowel voor- als nadelen te vinden. Jouw situatie bepaalt welke leningsvorm de meeste voordelen biedt en welk financieel product er dan ook het best bij jou past. Bij de Tante Agaath regeling zijn ook enkele nadelen te vinden. Het grootste nadeel voor de ondernemer is de redelijk hoge rente.

De minimale rente die betaalt is een rente van 8 tot 9%. Deze rente kan ook nog hoger zijn en er zijn gevallen bekend waar de rente van deze vorm van durfkapitaal wel 15% is. Het kan daarom voordeliger zijn een persoonlijke lening of een doorlopend krediet bij een bank af te sluiten.

Dit is dan weer lastig als je een startend ondernemer bent zonder onderpand. Zoals gezegd: voor- en nadelen. Het grootste nadeel voor de geldschieter is dat deze bij een eventueel faillissement flink wordt achtergesteld.

Alle andere verstrekkers van krediet krijgen eerst betaald. De kans dat je bij faillissement geld terug gaat krijgen is nihil. Het is daarom ook een flink risico dat genomen wordt door de verstrekker van het krediet. Hierdoor is de rente ook hoger voor de ondernemer.

Tante Agaath lening: simpel rekenvoorbeeld

Stel je bent iemand die jarenlang een bepaald beroep hebt uitgeoefend voor een baas. Nu heb je daar voldoende ervaring opgedaan, voldoende geld gespaard en je wil voor jezelf beginnen. Dat is een situatie die vaker voorkomt. Je hebt net niet genoeg geld om een eigen zaak te openen, maar een goede vriend biedt een Tante Agaath lening aan van €7.000,-.

Met dit bedrag heb je voldoende om te gaan starten en je spreekt af zo min mogelijk rente te betalen. Als deze goede vriend gebruik wil maken van de fiscale voordelen en zichzelf dus niet in de voet wil schieten, wordt het rentebedrag vastgesteld op 8%. Over een bedrag van €7.000,- wordt dan een looptijd afgesproken.

Stel we nemen 6 jaar. Dit is 72 maanden. Er wordt elke maand ongeveer €97,- afgelost (7.000 / 72). De totale kosten van deze lening bedragen dan €1.768,-. Dit is een flink bedrag. Kun je goedkoper lenen dan 8%, dan is dit wellicht interessanter. Maar zoals gezegd: dit kan lastig zijn als startend ondernemer.

Vergelijken: welk financieel product past jou het best?

Nu je de Tante Agaath lening betekenis kent en weet wat deze inhoud kun je kijken welke leenvorm het beste bij jou past. Helaas is de Tante Agaath lening afgeschaft, maar er zijn nog voldoende andere leenvormen die ook niet duur hoeven zijn. Vergelijk op onze website alle verschillende leenvormen.

Van verschillende kredietverstrekkers en banken. Jouw wensen, looptijden, rentepercentages en meer kun je gemakkelijk invullen. Hierna vergelijken wij de verschillende aanbieders van krediet om jou een zo scherp mogelijke aanbieding te kunnen doen.

Tante Agaath lening vergelijken 

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over Tante Agaath lening