Studenten lening | wat houdt het precies in & wat zijn de voorwaarden?

jul 26, 2020 | 0 Reacties

Een studie lening is een van de vele verschillende leningen op de Nederlandse markt. Een studie lening aanvragen kan dan ook bij een heel aantal verschillende instanties. De meest gebruikelijke hiervan is het lenen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Maar je kunt ook kiezen voor rood staan, een lening bij een bank of een creditcard. De keuze hangt natuurlijk af van jouw wensen en specifieke situatie.

Een studenten lening is voornamelijk afhankelijk van dat laatste: de specifieke situatie. Woon je thuis? Ben je uitwonend? Heb je naast de studie een (bij)baan? Wat zijn de overige vaste lasten? Dit alles bepaald samen de unieke situatie waarin jij je verkeerd en bij welke instantie je het beste een studenten lening kunt afsluiten.

Geld lenen student: DUO

Als student kun je een studenten lening aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit wordt ook wel de nieuwe basisbeurs genoemd en bestaat uit collegekrediet en een lening. De eerste variant wordt kwijtgescholden indien het diploma wordt behaald binnen 10 jaar na het starten van de bachelor opleiding. Daarbij komt eventueel nog de aanvullende beurs, afhankelijk van het inkomen van je ouders. Bij alle studenten lenen bij DUO. Geld lenen student is dan ook het populairst bij deze instantie.

DUO, geld lenen student, de voordelen

Studenten lening aanvragen bij DUO heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo betaal je bij DUO op dit moment geen studenten lening rente. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en staat de laatste jaren al vrij constant op 0%. Daarbij hoef je bij DUO pas terug te gaan betalen op het moment dat je gaat werken. Als je geen baan hebt na je studie hoeft je nog niets te betalen. Zodra je inkomen ontvangt begint het terugbetalen.

 • Daarbij mogen studenten er maximaal 30 jaar over doen en mag er 3 jaar overgeslagen worden, waarin niets betaald wordt. Dit zijn de gunstigste voorwaarden die je gaat krijgen. Daarbij kun je bij DUO gebruik maken van een gratis OV-abonnement, waardoor je kunt besparen op reiskosten. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een lening aanvragen en kiezen tussen een week- of weekendabonnement.

Studenten lening via de bank

Bij verschillende Nederlandse banken is het mogelijk een studentenlening af te sluiten. Deze studentenlening is vaak in de vorm van doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Deze twee verschillende leenvormen komen met wat verschillende aspecten. In de tabel hieronder hebben we deze zo overzichtelijk mogelijk weergegeven. Bij het studenten lening aanvragen is het goed om de verschillen tussen deze twee leenvormen duidelijk voor ogen te hebben.

 Een vaste looptijdEen vast rentepercentageGeld opnieuw op te nemen na aflossen
Doorlopend kredietNee, variabelNee, variabelJa, binnen het afgesproken limiet
Persoonlijke lening (aflopend krediet)Ja, vooraf afgesprokenJa, vooraf afgesprokenNee, minder flexibiliteit

Een studie lening aanvragen gebeurt meestal op basis van doorlopend krediet. Hier is de looptijd niet vastgelegd, het rentepercentage is variabel, maar de flexibiliteit spreekt veel studenten aan. Hoewel de studenten lening rente variabel is moet wel gezegd worden dat deze in bij een studentenlening vaak lager ligt dan een gemiddelde leningsrente.

Naast een formele lening is er ook nog een andere manier om voor een korte tijd een klein bedrag te lenen. Dit wordt ook wel roodstand genoemd. Bij roodstand wordt een maximumbedrag tegen een lagere rente op je betaalrekening afgesproken. Geld lenen student kan op deze manier als er sprake is van een klein bedrag dat de rekening sluitend moet maken.

De voor- en nadelen van het geld lenen student

Geld lenen student komt met enkele voor- en nadelen. De belangrijkste hebben we hieronder op een rijtje gezet. Beginnend met de voordelen. Naast de rente die niet hetzelfde is voor een studentenlening als een normale lening zijn er ook nog enkele andere voor- en nadelen te noemen als we het hebben over geld lenen student.

Voordelen geld lenen student

Een studentenlening heeft een aantal voordelen:

 • Als student heb je flexibele en aantrekkelijke voorwaarden als het aankomt op het afsluiten van een lening;
 • De studie lening rente is lager dan bij een gewone lening;
 • Aflossen begint in de meeste gevallen pas na de studie.

Nadelen van het geld lenen voor studenten

Helaas zijn er ook een aantal nadelen te vinden die aan de studentenlening kleven:

 • Geld lenen kost geld. Ook voor studenten is dit het geval. Er is altijd sprake van rente en kosten die gaat maken. Kun je studeren zonder te lenen? Dan is dit altijd voordeliger;
 • Is je zoveel geld voor handen hebt leen je soms gemakkelijker meer dan je nodig hebt, iets wat geld lenen student op termijn niet ten goede komt. Want zoals gezegd: geld lenen kost geld.

Vergelijk en kies jouw studenten optie!

Ongeacht of je een studie lening afsluit, een gewone lening, een lening vanuit de bijstand, of wat voor lening dan ook. Vergelijken is het belangrijkste onderdeel van het afsluiten van een lening. Bij de studenten lening aanvragen is de studie lening berekenen een belangrijk onderdeel. Zonder een goede vergelijking kan het zomaar zijn dat je te veel gaat betalen voor jouw lening. Iets wat onder de streep lijdt tot meer kosten.

Een studie lening berekenen kan bij ons gemakkelijk en snel. Wij hebben een vergelijker gebouwd op onze website waar je snel, geheel vrijblijvend, jouw perfecte lening kunt vinden. Ga je lenen bij DUO? Dan betaal je natuurlijk, (op het moment), 0% rente. Ga je echter ergens anders lenen? Dan is het goed om de studenten lening rente te vergelijken bij verschillende instanties.

Wij doen dit geheel onafhankelijk voor je. Binnen enkele minuten weet jij wat je kunt lenen en wat dit jou gaat kosten. Geld lenen student was nog nooit zo makkelijk. Dus: opzoek naar een studie lening? Vergelijk jouw studenten lening snel bij ons!

Alternatieve studenten leningen vergelijken 

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s