[rank_math_breadcrumb]

Sparen of fondsbeleggen? Dit is als ondernemer de beste keuze voor rendement!

door | jul 4, 2024 | Beleggen

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je rendement te optimaliseren. Of het nu gaat om het investeren in je bedrijf of je opgebouwde vermogen beleggen, je wilt er zeker van zijn dat je geld op de best mogelijke manier wordt besteed. Je kunt ervoor kiezen om je geld op een spaarrekening […]

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je rendement te optimaliseren. Of het nu gaat om het investeren in je bedrijf of je opgebouwde vermogen beleggen, je wilt er zeker van zijn dat je geld op de best mogelijke manier wordt besteed. Je kunt ervoor kiezen om je geld op een spaarrekening te zetten maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan beleggen. Wij leggen hier uit wat het verschil is tussen sparen en fondsbeleggen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en de beste keuze voor jou hangt af van je individuele omstandigheden en doelstellingen.

Sparen

Sparen is de simpel en veilig, bovendien kun je altijd direct over je geld beschikken. Je zet geld op een spaarrekening bij een bank en verdient daar rente over. Het nadeel is wel dat je nauwelijks rendement maakt. Ten eerste is de rente die banken afgeven heel laag. Op dit moment speelt ook de inflatie een grote rol en deze is soms hoger dan de spaarrente. Hierdoor neemt je vermogen af en kan het dus interessant zijn ook te gaan beleggen.

Fondsbeleggen

Fondsbeleggen is een manier om te investeren in een mandje van effecten, zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Dit doe je door te beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een professionele belegger die de effecten in het fonds selecteert en beheert. Fondsbeleggen kan een hoger rendement opleveren dan sparen, maar er zijn ook meer risico’s. De waarde van je belegging kan dalen, waardoor je geld kunt verliezen. Een van de opties die minder risicogevoelig is is beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds van Mogelijk. Al sinds 2016 financiert Mogelijk vastgoed van ondernemers met behulp van ondernemende investeerders en beleggers. Investeerders verstrekken een zakelijke hypotheek aan ondernemers, daarbij dient het vastgoed als onderpand. De ondernemers betalen rente over de hypotheek en lossen deze in de loop van de tijd af. De investeerders ontvangen de rente- en aflossingsgelden van de ondernemers. Bij Mogelijk kunnen investeerders rechtstreeks investeren in een zakelijke hypotheek van een ondernemer of zij kunnen beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypothekenfonds. Beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds is een behoudende vorm van beleggen. Je belegt in de zakelijke hypotheken van verschillende ondernemers met het vastgoed als onderpand. Mogelijk Fondsenbeheer selecteert en beoordeelt het vastgoed en zorgt voor een gespreide portefeuille. Dat gaat over de ligging, het type vastgoed en ook het type ondernemer en de hoogte van de leensom ten opzichte van de waarde van het vastgoed (LTV). Beleggen kan heel eenvoudig. Je registreert je online en geeft aan hoeveel je wilt inleggen. Beleggen kan al vanaf € 100.000,-. Lever een aantal documenten aan en vanaf dat moment ben je onderdeel van een groep fondsbeleggers. Je ontvangt van de fondsmanager van Mogelijk een datum waarop de gelden overgemaakt dienen te zijn. Hierna hoef je niets meer te doen. Je inleg gaat na acht weken na sluiting van het fonds renderen en je krijgt maandelijks rendement uitgekeerd. 

Welke keuze is het beste voor jou?

Als ondernemer is er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het bepalen of je wilt sparen of beleggen:

  • Risicobereidheid: hoeveel risico ben je bereid te nemen met je geld? Als je risicomijdend bent, is sparen wellicht een betere optie voor jou. Ben je bereid om meer risico te nemen om een hoger rendement te behalen, dan kan beleggen een betere keuze zijn.
  • Beleggingshorizon: hoe lang heb je de tijd om te beleggen? Als je op korte termijn geld nodig hebt, is sparen wellicht een betere optie. Heb je een lange beleggingshorizon, dan kan beleggen een betere keuze zijn.
  • Beleggingsdoelstellingen: wat zijn je beleggingsdoelstellingen? Wil je je vermogen laten groeien voor de lange termijn? Of spaar je voor een specifiek doel, zoals een pensioen of een eigen woning?

Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat het verstandigst is om te doen: sparen, beleggen in aandelen, vastgoed, direct investeren in zakelijke hypotheken of beleggen in een zakelijke hypothekenfonds. De beste keuze voor jou hangt af van je individuele omstandigheden en doelstellingen. Het is belangrijk om je goed te informeren voordat je een beslissing neemt. Je kunt ook een financieel adviseur raadplegen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tips:

  • Begin klein: je hoeft niet veel geld te investeren om te beginnen met beleggen. Je kunt al beginnen met een klein bedrag en dit geleidelijk aan verhogen.
  • Spreid je risico: investeer niet al je geld in één belegging. Spreid je risico door te beleggen in verschillende beleggingen, zoals aandelen, obligaties vastgoed en zakelijke hypotheken.
  • Wees geduldig: beleggen is een lange termijnstrategie. Wees geduldig en blijf beleggen, ook als de markt schommelt.
  • Investeer met kennis van zaken: voordat je gaat investeren of beleggen, is het belangrijk om je goed te informeren over de verschillende beleggingsmogelijkheden. Je kunt dit doen door boeken te lezen, websites te bezoeken, kennissessies bij te wonen of een financieel adviseur te raadplegen. 
Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 4, 2024 @ 16:48

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=