Solvabiliteit met betrekking tot een zakelijke lening

door | jun 19, 2022 | Geld Lenen, Zakelijke lening | 0 Reacties

Als je een zakelijke lening of krediet gaat aanvragen is ‘solvabiliteit’ een term die je vaak tegen zult komen. De solvabiliteit geeft namelijk aan hoe goed een onderneming bestand is tegen financiële tegenvallers. Er wordt hierbij gekeken naar het eigen vermogen en het vreemd vermogen (schulden) van een onderneming. Een goede financiële gezondheid maakt het […]

Binnen 24 uur uitbetaald

 • €1.000,- tot €200.000,- lenen
 • Looptijden van 6 tot 18 maanden
 • Geen verborgen kosten of bindingstijd
 • Gratis offerte en 100% vrijblijvend
 • Digitale & snelle aanvraag

OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

N
Zakelijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Vergelijk zakelijke leningen

1
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

9,5 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €200.000,-

Looptijd

6 tot 18 maanden

Rente*

Vaste kosten

 Volledige lening op elk moment en zonder extra kosten terugbetalen
Vandaag nog op je rekening & in 1 minuut aangevraagd
Geen verborgen kosten of bindingstijd

2

bridgefund
Binnen 6 uur duidelijkheid

★★★★★

9 / 10

Max. bedrag

€5.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

1% per maand

 Online aanvraag zonder jaarverslagen en businessplannen
Vandaag nog op je rekening (record is 4 uur)
Eerder aflossen? Je ontvangt korting
3
KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

€3.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,8% per maand

 200+ miljoen euro gefinancierd bij 4600 verschillende bedrijven

Geen ingewikkelde kredietchecks
Deskundig team welke je door het gehele proces leidt

4

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€2.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 KOMPAR vergelijkt 10+ verschillende kredietverstrekkers

Gratis advies & binnen 24 uur geregeld
Duidelijk & deskundig overzicht van daadwerkelijke kosten

5

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €3.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 CREDDO vergelijkt 30+ verschillende kredietverstrekkers

Antwoord binnen 24 uur, niet bindend & altijd gratis
Kies wat het best past bij jouw bedrijf, doelstellingen en ambities

6

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 6 maanden

Rente*

0,5% per maand

 De kredietaanvraag is kosteloos en vrijblijvend

KredietVooruit.nl kijkt naar huidige bedrijfsprestaties
Aflossing op basis van binnenkomende betalingen

7

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

6,7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €300.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,5% - 1,6% per maand

 Bij goedkeuring direct toegang tot uw krediet via uw persoonlijke dashboard

Goedkeuring binnen 1 werkdag
Spotcap heeft krachten gebundeld met Capitalbox
* Als ondernemer heb je in eerste instantie niet veel aan gepubliceerde rentes als je kredietverstrekker wil vergelijken. Het uiteindelijke tarief dat je gaat betalen hangt namelijk af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van de hoogte van de financiering, de looptijd, de aflossing en van het risico dat de verstrekker verwacht te lopen met een lening aan jouw bedrijf. Bovengenoemde rentes geven het spectrum aan en zijn op jaarbasis, tenzij anders vermeld.

Deskundig team

 • €3.000,- tot €1.000.000,- lenen
 • Looptijden van 3 tot 24 maanden
 • Geen ingewikkelde kredietchecks
 • 200+ miljoen € gefinancierd bij 4600 bedrijven
 • Binnen 24 uur duidelijkheid & goedkeuring

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4/5

zakelijke lening

Als je een zakelijke lening of krediet gaat aanvragen is ‘solvabiliteit’ een term die je vaak tegen zult komen. De solvabiliteit geeft namelijk aan hoe goed een onderneming bestand is tegen financiële tegenvallers. Er wordt hierbij gekeken naar het eigen vermogen en het vreemd vermogen (schulden) van een onderneming. Een goede financiële gezondheid maakt het makkelijker om extra vermogen aan te trekken om te kunnen investeren. Elk bedrijf wil namelijk blijven groeien en innoveren, maar hiervoor is een goede solvabiliteit van belang.

Wat is solvabiliteit?

De solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen van een onderneming. De verhouding geeft aan in hoeverre een bedrijf een gezonde financiële situatie heeft. Zo betekent een hoge solvabiliteit dat het eigen vermogen hoger ligt dan de schulden. Hierdoor kun je als bedrijf-zijnde makkelijker en goedkoper vermogen aantrekken.

Onder het eigen vermogen verstaan we alle bezittingen van een bedrijf minus de schulden. Hierbij is het vreemd vermogen de schulden van de onderneming. Vervolgens krijgen we te maken met de solvabiliteitsratio die de verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden weergeeft. Een hoge solvabiliteitsratio geeft aan dat een bedrijf in een gezonde financiële situatie verkeerd en dat er ruimte is voor groei. Zo kun je met een hoog eigen vermogen investeren zonder geld te lenen of makkelijker en goedkoper vermogen aantrekken om te investeren.

Waarom is het belangrijk?

Tijdens de coronacrisis hebben we kunnen merken dat veel bedrijven het erg zwaar hebben gehad. Voornamelijk bedrijven in bepaalde sectoren, zoals de horeca. Zij moesten in die periode namelijk nog steeds hun kosten betalen, maar dan met minder omzet. In dat geval zijn bedrijven met een hoge solvabiliteit beter bestand tegen dergelijke crisissen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat er een bedrijf is dat in korte periode enorm veel groeit. Echter zegt dit niets over de solvabiliteit van een bedrijf. Voor de solvabiliteit is het namelijk belangrijk dat de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen goed zit. Is een bedrijf flink gaan groeien middels vreemd vermogen? Dan kan dit een negatief effect hebben op de daadwerkelijke solvabiliteit.

Hoe kan ik mijn solvabiliteit berekenen?

De solvabiliteit berekenen van je onderneming is vrij eenvoudig. Daarbij is het vooral ook verstandig om dit jaarlijks een keer te doen. Hiervoor pak je de jaarrekening erbij en ga je op zoek naar de posten ‘eigen vermogen’ en ’totale vermogen’. Vervolgens kun je de volgende formule gebruiken om het uit te reken:

Formule solvabiliteit:

Eigen vermogen / totale vermogen x 100% = solvabiliteitsratio

De reden waarom je het eigen vermogen deelt door het totale vermogen is omdat bij het totale vermogen ook het vreemd vermogen (schulden) zitten inbegrepen. Hierdoor kun je de verhouding tussen het eigen vermogen en vreemd vermogen berekenen. Zo weet je direct hoeveel procent van het vermogen bestaat uit eigen vermogen en welk deel bestaat uit schulden.

Voorbeeld:

Eigen vermogen = € 5.000.000,-

Totale vermogen = € 7.000.000,-

€ 5.000.000 / € 7.000.000 x 100% = 71,43%

In dit voorbeeld bedraagt de solvabiliteit van de onderneming 71,43%. Dit wil zeggen dat van elke € 100,-, € 71,43 eigen geld is. Let echter wel altijd op dat dit en schatting betreft. Als je namelijk geld wilt lenen met je bedrijf worden er door banken soms correcties uitgevoerd op het eigen vermogen. Hierdoor kan de daadwerkelijke solvabiliteit anders op minder uitvallen.

Hoe kan ik de financiële gezondheid van mijn onderneming verhogen?

Het verhogen van de solvabiliteit doe je door simpelweg de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemde vermogen te verbeteren. Misschien is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zeker de moeite waard om naar de volgende zaken te kijken:

 • Laat debiteuren sneller betalen: Als debiteuren (klanten) sneller betalen zorg je voor meer liquide middelen binnen de onderneming. Hierdoor hoef je minder snel geld te lenen en zal het vreemde vermogen op de balans dalen.
 • Optimaliseer de voorraad: doe onderzoek naar de voorraad en probeer deze zo goed mogelijk te optimaliseren. Teveel voorraad betekent meer geld dat niet kan worden gebruikt en een hoger totaal vermogen.
 • Zorg voor meer winstgevendheid: winst van een onderneming wordt vertaald in het eigen vermogen. Behaal je met je bedrijf meer winst? Dan betekent dit dus een hoger eigen vermogen. Probeer daarom meer inkomsten te genereren en minder uit te geven om de winstgevendheid te verhogen.
 • Keer minder winst uit: Heeft je onderneming aandelen verkocht? Dan kan het slim zijn om minder winst uit te keren aan aandeelhouders. Stop dit deel van de winst in plaats daarvan in de spaarpot van de onderneming om het eigen vermogen te vergroten.

Wordt er gekeken naar de solvabiliteit bij het afsluiten van een zakelijke lening?

Wanneer je een zakelijke financiering aanvraagt wordt er door de kredietverstrekker altijd gekeken naar de solvabiliteit. De bank of geldverstrekker wil namelijk weten hoeveel eigen vermogen er in het bedrijf zit. Veel eigen vermogen staat gelijk aan een hogere solvabiliteit en kan voor een kredietverstrekker minder risico beteken. Vandaar dat je met een hoge solvabiliteit vaak ook minder rente hoeft te betalen.

Zit al het eigen vermogen echter vast in voorraad? Dan kan dit ook een knelpunt zijn bij het aanvragen van een zakelijke lening. Voornamelijk wanneer de voorraad bestaat uit non-fysieke producten.

Wat is de solvabiliteit norm voor een zakelijke lening?

Over het algemeen geldt er geen concrete solvabiliteit norm als je met je onderneming geld wilt lenen. Echter is een gezonde financiële situatie wel altijd ideaal voor kredietverstrekkers. Een bedrijf met een hoge solvabiliteit heeft namelijk ook een grote buffer. Dit is voor kredietverstrekkers een teken dat de kans klein is dat de lening niet kan worden terugbetaald.

Daarnaast worden er voor verschillende soorten ondernemingen ook verschillende algemene normen gehanteerd. Voor dienstverleners geldt vaak een norm van ongeveer 15%, voor handelsondernemingen een norm ongeveer 25% en bij productiebedrijven wordt er vaak een norm gesteld van 25-30%. Houd er rekening mee dat de solvabiliteit norm per kredietverstrekker kan verschillen.

Wat is het voordeel van een hoge solvabiliteit voor een zakelijke lening?

Waar je wellicht al achter bent gekomen is dat een hoge solvabiliteit veel voordelen met zich meebrengt als je geld wilt lenen. Allereerst wordt het namelijk makkelijk om extra vermogen aan te trekken, aangezien banken en andere kredietverstrekkers dan minder risico lopen. De kans dat de lening niet kan worden terugbetaald wordt dan kleiner.

Daarnaast zal het verminderde risico voor de kredietverstrekker ook beteken dat de rente gunstiger zal zijn. De hoogte van de rente wordt namelijk altijd gebaseerd op het risico dat de geldverstrekker loopt. Als onderneming is het dus verstandig om te werken aan een goede solvabiliteit.

Zakelijke lening aanvragen

Ben je op zoek naar een aanbieder van zakelijke leningen om extra vermogen aan te trekken? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina. Hier kun je namelijk diverse banken en andere kredietverstrekkers met elkaar vergelijken op basis van rente, looptijd en andere voorwaarden. Door gebruik te maken van de vergelijker hoef je jezelf geen zorgen te maken over het feit dat je niet lang genoeg hebt rondgekeken. Zo maak je geen overhaaste beslissingen en betaal je nooit teveel geld voor een zakelijke lening.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 15, 2022 @ 04:20

Wellicht vind je dit ook interessant