[rank_math_breadcrumb]

Sociaal leenstelstel in 2022 | Hoe werkt het vandaag de dag?

door | jun 11, 2022 | Geld Lenen | 0 Reacties

Het sociale leenstelsel is het nieuwe systeem voor de studiefinanciering. Het academisch jaar 2015-2016 is het jaar waarin dit nieuwe systeem officieel werd geïntroduceerd. In het nieuwe sociale leenstelsel ligt de focus, zoals de naam al zegt, op het lenen van geld voor de studie. Er is dan ook geen sprake meer van één gift. […]
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

N
Persoonlijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Geld lenen zonder gedoe.

1
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★ 

8,7/ 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000

Eisen

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen

9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet
4
kredietconcurrent logo
Binnen enkele uren duidelijkheid

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten
5

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5

Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem
6

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening
KredietSpotter

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7.9 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen 1 werkdag antwoord op je aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten
Zakelijke en particuliere leningen
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

sociale leenstelsel

Het sociale leenstelsel is het nieuwe systeem voor de studiefinanciering. Het academisch jaar 2015-2016 is het jaar waarin dit nieuwe systeem officieel werd geïntroduceerd. In het nieuwe sociale leenstelsel ligt de focus, zoals de naam al zegt, op het lenen van geld voor de studie. Er is dan ook geen sprake meer van één gift.

Desalniettemin zijn er vandaag de dag nog enkele giften binnen het sociaal leenstelsel. Hierover in dit artikel meer, inclusief voor- en nadelen van het huidige systeem.

Sociaal leenstelsel betekenis

De sociaal leenstelsel uitleg is simpel: geld lenen voor je studie en levensonderhoud. Tot een maximum van ongeveer 1.100 euro kun je lenen van DUO. Vandaar dat dit essentiële systeem ook wel het sociaal leenstelsel DUO wordt genoemd.

Door geld te lenen bouw je een schuld op, dit is niet anders bij dit type krediet. De opgebouwde schuld mag je vervolgens aflossen in een periode van 35 jaar. Op dit moment is de rente van dit krediet 0%, wat het lenen voor studenten natuurlijk erg aantrekkelijk maakt.

Misschien ook interessant voor jou: lees alles over de studenten lening!

Aflossen in het sociale leenstelsel hangt samen met het moment van geld verdienen. De aflosperiode gaat namelijk niet direct in na de studie, deze gaat pas in op het moment dat je het minimumloon in Nederland verdiend. Oftewel: op het moment dat je een baan hebt. Daarbij hoef je de eerste paar jaar sowieso niets te betalen, omdat dit als een opstartperiode wordt gezien.

De voor- en nadelen

Ten opzichte van het oude systeem, waar er sprake was van een basisbeurs, zijn er uiteraard voor- en nadelen te noemen. Hieronder zullen we de belangrijkste voor- en nadelen bespreken.

Sociaal leenstelsel voordelen

De voordelen sociaal leenstelsel kun je enkel in het licht zien van het oude systeem. En op dat vlak zijn enkele voordelen te noemen:

 • De overheid is minder geld kwijt;Dit klinkt misschien niet direct logisch, omdat alle studenten geld kunnen lenen bij de overheid tot zo’n 1.100 euro. Toch is dit wel zo. Op lange termijn betalen studenten dit bedrag terug, waardoor de overheid netto niets kwijt raakt. Op deze manier blijft er geld over voor andere zaken, zoals verbetering van de kwaliteit van onderwijs.
 • Geld gaat alleen naar studenten die het nodig hebben;Hoe je het ook wend of keert: geld lenen doe je niet voor de gezelligheid. In de basisbeurs kreeg iedereen hetzelfde bedrag op de rekening gestort. Het enige verschil was uit- of thuiswonend. Momenteel kiezen vooral de studenten die het nodig hebben voor dit type krediet.
 • Lenen kost geld: hier niet!Normaliter kost lenen altijd geld. Je kent de zin “”geld lenen kost geld”” wel. Maar binnen het sociaal leenstelsel DUO geldt dit niet. Elk jaar veranderd het rentepercentage, waar de afgelopen jaren (en het komend jaar) het rentepercentage is vastgesteld op 0%!

Sociaal leenstelsel nadelen

Naast de voordelen van het sociaal leenstelsel, zijn er ook enkele nadelen te benoemen. Bij een betoog sociaal leenstelsel wordt er vaak gekeken naar onderstaande punten:

 • Studeren wordt heel duur voor de student en ouders;Als je uit een gezin of familie komt waar niet veel geld is wordt het voor jezelf erg duur om te gaan studeren. Je zult voornamelijk moeten lenen. Als je ouders willen betalen, kunnen ze budgetteren op een flinke rekening.
 • Sommige studenten zullen niet doorleren;Iets waar veel mensen bang voor zijn is dat dit de drempel naar studeren verhoogd. Door de kosten zo hoog te maken voor de start van een studie wordt het minder aantrekkelijk voor mensen om door te leren. Dit zorgt op termijn voor minder hoog opgeleide mensen, die uiteindelijk minder goed betaalde banen krijgen en dan als nog minder belastinggeld betalen. Daarbij is er een risico dat de student in kwestie de lening uiteindelijk niet terug betaald. Lukt het namelijk niet binnen 40 jaar de lening terug te betalen, dan wordt deze kwijtgescholden.

Giften, naast lenen

Zoals gezegd is lenen niet het enige wat het sociale leenstelsel inhoudt. Er zijn ook enkele giften in stand gehouden/aangescherpt. Zo is het openbaar vervoer (OV) gratis, mits het diploma binnen 10 jaar wordt behaald. Dit gratis gebruik van het OV geldt ook voor het sociaal leenstelsel MBO studenten, voor wie de gewone (nieuwe) leenregeling niet geldt.

Naast het gratis gebruik maken van het openbaar vervoer is er ook aanspraak te maken op een aanvullende beurs. Voor studenten wiens ouders (gezamenlijk) minder dan € 30.000,- op jaarbasis verdienen is deze gift, (want dat is het als de student in kwestie binnen 10 jaar zijn of haar diploma haalt), een bedrag van € 365,- per maand.

Dit bedrag wordt niet bovenop de 1.100 euro toegevoegd, maar wordt van de schulden afgetrokken. Een student wiens ouders (gezamenlijk) dus minder dan 30.000 euro per jaar verdienen kan tot 365 per maand gratis lenen. Van 30.000 euro tot 46.000 euro wordt dit maandbedrag steeds kleiner, tot een bedrag van uiteindelijk € 0.

Misschien ook interessant voor jou?

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:45

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=