Wat is rekening courant krediet precies? Kom erachter & vergelijk alle mogelijkheden met elkaar!

jul 2, 2020 | 0 Reacties

Rekening courant krediet betekenis: rood staan. Is het zo simpel? Ja. Rekening courant krediet is een mooie term voor in het rood staan op jouw banksaldo. Iedereen met een eigen (betaal)rekening kan in principe rood staan.

De meeste mensen hebben dit zelfs wel eens meegemaakt. Een aantal rekeningen die net iets te vroeg komen, terwijl het salaris nog enkele dagen op zich laat wachten. Kort in het rood staan, het kan in principe weinig kwaad. Toch?

Hieronder gaan we in op verschillende vragen die je wellicht hebt omtrent de rekening courant krediet. Want, als het niet uitmaakt dat je er even gebruik van maakt? Hoe werkt dit dan? Accepteren banken dit? Gaat de ene kredietverstrekker hier anders mee om dan de ander? En wat is een rekening courant krediet precies? Vragen als deze en meer, alles wat je wilt (en moet) weten komt hieronder aan bod!

Wat is rekening courant krediet?

De rekening courant krediet betekenis is simpel, zoals gezegd: rood staan. Toch zijn hier wat dingen over te zeggen. Dit rood staan is, net als de rente rekening courant krediet, altijd gekoppeld aan een individuele betaalrekening van één persoon. Banken bepalen het maximum bedrag dat je in de min mag staan op deze rekening. Dit maximumbedrag is afhankelijk van jouw maandelijkse inkomsten, maar kan op aanvraag worden aangepast door jouw bank.

Wat is een rekening courant krediet en rekening courant rente?

Zoals iedereen weet: geld lenen kost geld. Zelfs als je enkele dagen in het rood staat op jouw betaalrekening gaat dit je geld kosten. Niet veel, maar wel iets. De rente rekening courant is vaak erg hoog. Rentepercentages van 14% zijn niet uitgesloten. Dit rentepercentage is natuurlijk wel over een geheel jaar gerekend, maar zeker een reden voor: rente rekening courant berekenen.

 • Als je slechts enkele dagen in het rood staat en dus rente rekening courant moet gaan betalen zal dit niet om veel geld gaan. In dit geval is het aantrekkelijker om gebruik te maken van de rekening courant dan een persoonlijke lening af te sluiten. De te betalen rente, die opbouwt in de dagen dat je rood staat, wordt automatisch aan het eind van de maand (of aan het eind van het jaar, afhankelijk van de afspraken met de bank) afgeschreven van jouw betaalrekening.

Het is te overzien

Kortom: sta je af en toe enkele dagen in het rood, dan is rekening courant krediet rente te overzien. Sta je vaker dan sporadisch in het rood? Dan is het misschien handiger om naar alternatieven te gaan kijken. Een van de alternatieven is dan het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

De tweede leenvorm geeft dan veel vrijheid. Bij doorlopend krediet kun je zelf bepalen hoeveel geld je leent en hoeveel je aflost. Daarbij is het moment van lenen helemaal vrij. De rentepercentages zijn vele malen lager dan de rente rekening courant.

Rekening courant krediet: de voor- en nadelen

Laten we beginnen met de voordelen die komen kijken bij het geld lenen door middel van rekening courant krediet:

 • Een van de voordelen van een rekening courant krediet is dat je snel geld hebt;
 • Ook is het erg handig dat je geen apart financieel product af hoeft te sluiten, geen extra gedoe;
 • Je kunt het maximum bedrag voor rood staan verhogen door contact op te nemen met de bank. Na overleg over inkomsten en type dienstverband is er veel te regelen.

Daarbij kleven er ook wat nadelen aan het lenen van geld door middel van rood staan:

 • Je hebt niet in de gaten dat er sprake is van een lening, dit kan een flinke valkuil zijn;
 • Daarbij is het belangrijkste nadeel de rente rekening courant. Bij rood stand is deze vaak erg hoog, zoals genoemd is 14% niet ongehoord. Dit is een flinke kostenpost als je vaker geld nodig hebt en dus vaker in het rood staat;
 • In tegenstelling tot doorlopend krediet moet je bij rekening courant krediet vaak eens in de drie maanden (eens per kwartaal) een positief saldo hebben, dit kan lastig zijn als je vaker leent.

Het tweede, en grootste nadeel, is een punt om goed rekening mee te houden bij het rekening courant krediet berekenen. Op onze website kun je gemakkelijk verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken, voor verschillende financiële producten.

Een van die producten is de rood stand. Wij vergelijken banken om voor jou de beste rente rekening courant vast te kunnen stellen. Een goede vergelijking kan al snel een flink bedrag op jaarbasis schelen, zeker als je vaker dan eenmalig in het rood komt te staan.

Verschillende leenvormen vergelijken: rente rekening courant berekenen

Naast dat het belangrijk is om verschillende aanbieders van rood staan te vergelijken is het ook goed om te kijken naar de verschillende leenvormen die er zijn.

Op onze website vergelijken we verschillende financiële producten met elkaar, maar voordat je hieraan begint is het goed om te kijken welk financieel product je nodig hebt. Hieronder de belangrijkste factoren die komen kijken bij drie verschillende soorten leningen:

 Rekening courant krediet Aflopend krediet (persoonlijke lening)
Doorlopend krediet
Vaste of variabele rente Rekening courant krediet rente is variabel* Rente staat vast, afgesproken Variabel, met de markt mee
Vaste maandlasten gedurende looptijd Nee Ja Ja
Vaste looptijd Nee Ja Nee
Afgeloste bedragen opnieuw opneembaar Ja Nee Ja
Boetevrij aflossen Ja Afhankelijk van de gemaakte afspraken Ja

*Rekening courant krediet berekenen kan gemakkelijk en snel bij ons op de website, maar is onderhevig aan marktschommelingen.

Twijfel je over welke vorm van lenen het best bij jou past? Dan adviseren we je hier graag over. Neem gerust contact op. Natuurlijk hebben we ook pagina’s op onze website die alles omtrent de andere leenvormen toelichten. Niet alleen: “wat is rekening courant krediet?” wordt ons veel gevraagd. Ook de andere leenvormen zoals aflopend krediet en goederenkrediet komen met veel vragen. Wij hebben gelukkig alle antwoorden die je zoekt!

Vergelijk en kies wat bij jou past!

Rente rekening courant berekenen? Dat is bij ons mogelijk. Rente rekening courant berekenen is belangrijk om te doen als je vaker dan één keer in het rood staat. Je kunt op deze manier vaak een flinke som geld besparen. Bij ons kun je niet alleen de rente rekening courant vergelijken, maar ook alle extra’s die de verschillende kredietverstrekkers aanbieden.

Vaak zijn kredietverstrekkers van rekening courant krediet banken, postorderbedrijven en creditcard maatschappijen. Deze instanties nemen wij onder de loep om jou het best te kunnen informeren over de beste deal voor jouw situatie!

Kortom: wil je weten wat jouw rente rekening courant krediet is? Dan helpen we je hier graag mee. Rekening courant rente bepaal je gemakkelijk en snel. Vergelijk daarom in onze vergelijker de verschillende soorten leningen, geheel vrijblijvend en gratis. Wij nemen alle kredietverstrekkers van rekening courant krediet voor jou mee, om zo de beste prijs te kunnen bepalen voor jouw specifieke situatie!

Rekening courant krediet vergelijken 

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over rekening courant