Soms sta je als huiseigenaar voor een financiële beslissing, je wilt geld lenen voor het verbouwen van je keuken of een dakkapel. Is het dan verstandiger om een persoonlijke lening af te sluiten of om je hypotheek te verhogen? Dit artikel vergelijkt deze twee opties en geeft je een aantal tips om je te helpen met het maken van een weloverwegen keuze.

Verschil tussen persoonlijke lening en hypotheek verhogen

Het belangrijkste verschil tussen een persoonlijke lening en het verhogen van je hypotheek zit in de voorwaarden en kosten. Een persoonlijke lening is vaak sneller en eenvoudiger af te sluiten, zonder extra eenmalige kosten, zoals taxatie- of notariskosten. Daar staat tegenover dat de rente voor een hypotheek een stuk lager is dan voor een persoonlijke lening. 

Maar welke optie is dan goedkoper? Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite https://www.geld.nl/ blijkt dat je voor lagere leenbedragen beter een persoonlijke lening kunt aanvragen dan je hypotheek verhogen. “Vanaf welk leenbedrag een persoonlijke lening goedkoper is, hangt af van de actuele rentetarieven. In juni 2023 was een persoonlijke lening voordeliger bij leenbedragen tot 23.000 euro, maar inmiddels zijn de krediet- en hypotheekrentes verder gestegen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dat maakt een hypotheek sneller interessant”, aldus Bulthuis.

Daarnaast kun je alleen je hypotheek verhogen als je woning overwaarde heeft. Je hebt overwaarde op je huis op het moment dat je woning meer waard is dan de hypotheekschuld die je nog hebt. De woningwaarde is de verwachte waarde als je nu je huis verkoopt. Als je wilt weten hoeveel je woning ongeveer waard is, dan kun je vergelijkbare woningen in je straat bekijken die momenteel worden verkocht. Wil je liever het specifieke bedrag weten? Laat dan je woningwaarde bepalen door een taxateur.

Hoewel een persoonlijke lening en het verhogen van een hypotheek verschillend zijn in veel opzichten, delen ze één belangrijke overeenkomst: beide zijn leningen die je moet terugbetalen, vaak in maandelijkse termijnen, inclusief rente. Dit betekent dat zowel bij een persoonlijke lening als bij een verhoogde hypotheek je te maken krijgt met een afgesproken looptijd, waarin je de lening inclusief de rente terugbetaalt. 

Tips voor persoonlijke lening of hypotheek verhogen

Als je twijfelt tussen een persoonlijke lening en het verhogen van je hypotheek, zijn hier een paar tips: 

  1. Bepaal de looptijd van de lening. Wil je langer doen over het terugbetalen, dan is je hypotheek verhogen de beste optie. Een hypotheek kent een maximale looptijd van 30 jaar, terwijl een persoonlijke lening maximaal 180 maanden loopt. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten, maar je bent onder aan de streep wel meer aan rentekosten kwijt.
  2. Kijk naar de totale kosten, niet alleen de rente. Hoewel hypotheekrentes lager zijn dan de rentes op persoonlijke leningen, brengt het verhogen van je hypotheek extra kosten met zich mee, zoals taxatiekosten, notariskosten en mogelijk advieskosten. Deze uitgaven lopen snel op, vooral bij kleinere leenbedragen. Het is belangrijk deze kosten af te wegen tegen de lagere rente om te bepalen of een hypotheekverhoging echt voordeliger is op de lange termijn. 
  3. Overleg met een financieel adviseur. Zij beoordelen je situatie en geven advies dat aansluit bij jouw financiële situatie en plannen voor de toekomst. Een adviseur helpt je met het maken van een berekening van de totale kosten. Zo weet je of je in jouw situatie beter een persoonlijke lening af kunt sluiten of je hypotheek kunt verhogen.

Zoals je ziet is de keuze tussen een persoonlijke lening en je hypotheek verhogen helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Laat je daarom van tevoren goed informeren, zodat je de keuze maakt die voor jou het voordeligste is!