Rente persoonlijke lening aftrekbaar in 2022? | Lees het in onze actuele informatiegids!

sep 13, 2019 | 0 Reacties

Is een persoonlijke lening aftrekbaar bij de belasting? Er kan veel onduidelijkheid ontstaan over dit onderwerp. Het lenen van geld is namelijk niet altijd even makkelijk. Wat zijn de actuele fiscale regelingen en wat zijn je opties op dit moment? Een uitgebreid antwoord op deze vragen vind je op deze pagina.

Persoonlijke lening rente aftrekbaar

Is de rente van een persoonlijke rekening aftrekbaar? Voordat je een persoonlijke lening gaat afsluiten kun je terecht bij Spaarbuidel. Hier vind je alle informatie en vergelijk je diverse geldverstrekkers. Op basis van deze informatie kun je een keuze maken in welke lening het beste bij jou past. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en maak je altijd de beste keuze.

Alles over de persoonlijke lening en de belastingdienst

Is een persoonlijke lening bij de belasting aftrekbaar? Het is eerst belangrijk om te kijken naar wat een persoonlijke lening precies inhoudt. Een persoonlijke lening houdt in dat er een bedrag wordt geleend dat in één keer wordt uitbetaald.

Daarna moet het door de persoon die dit bedrag leent in een aantal termijnen worden terugbetaald. Dit is van te voren in overleg afgesproken tussen de geldverstrekker en de lener.

Ook moet er over ieder termijn extra kosten worden betaald, zoals rente. De looptijd van de lening en de rente zijn ook vastgelegd en kunnen niet worden gewijzigd.

Is een persoonlijke lening aftrekbaar belasting?

Een persoonlijke lening is bijvoorbeeld erg aantrekkelijk wanneer je geld nodig hebt voor de verbouwing van je huis of een andere grote aankoop waar je niet direct het geld voor hebt liggen.

Je kunt bij diverse geldverstrekkers terecht om een lening af te sluiten. Maar is deze persoonlijke rekening fiscaal aftrekbaar? Dat lees je hier.

Persoonlijke lening belasting: de actuele fiscale mogelijkheden

Het is algemeen bekend dat de hypotheekrente afgetrokken mag worden van het belastbaar inkomen. Is bij een persoonlijke lening ook de rente aftrekbaar?

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de rente af te trekken in box 1. Box 1 gaat over belastbaar inkomen uit werk en woning. Is de lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of de onderhoud van je woning: dan is de rente wel aftrekbaar.

Je moet dus aan kunnen tonen dat de persoonlijke lening is gebruikt voor de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een aanbouw. Koop je een nieuwe auto of een nieuwe bank? Dan is de rente niet aftrekbaar.

Persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar? Andere mogelijkheden

Een persoonlijke lening is ook aftrekbaar in box 3 van het belastingstelsel. Box 3 gaat over het sparen en beleggen: het eigen vermogen. Wanneer je schulden hebt is het mogelijk om dit van het eigen vermogen af te trekken.

Hierbij geldt wel dat de schuld minimaal €3000 moet bedragen. Dit is echter vooral aantrekkelijk wanneer je vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens. Deze bedraagt in 2020 €30.360 per persoon. Is je vermogen lager dan dit bedrag? Je betaalt dan geen vermogensbelasting en dus heeft het aftrekken van je schulden weinig zin.

Persoonlijke lening aftrekbaar? Zo regel je dit

Bij een persoonlijke lening is de rente aftrekbaar. Maar hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk? Er zijn twee manieren waarop je deze rente af kunt trekken:

 • Voorlopige aanslag: dit is een schatting van de Belastingdienst. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de teruggave per maand of in één keer wordt uitbetaald.
 • Aangifte inkomstenbelasting: ieder jaar moet je de aangifte inkomstenbelasting doen. Hierbij kun je de kosten en dus ook van de lening aftrekken van de inkomsten. Je krijgt een bedrag terug van de belasting of je betaalt minder belasting.

Vergelijk de kredietverstrekkers

Een persoonlijke lening is aftrekbaar, maar hoe zorg je ervoor dat het rentepercentage zo laag mogelijk ligt? Hiervoor is het belangrijk om de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken.

Het rentepercentage of andere extra kosten kunnen per geldverstrekker van elkaar verschillen. Door je opties bij Spaarbuidel te vergelijken ben je ervan verzekerd dat je een keuze maakt die op alle vlakken de beste is.

Alle kredietverstrekkers onafhankelijk vergelijken

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s