[rank_math_breadcrumb]

McDonalds aandelen: interessant om in te stappen?

door | jun 21, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Wil je weten of het nu een goed moment is om McDonalds aandelen te kopen? Eigenlijk hoeven we dit bedrijf niet te introduceren, want wie heeft nou nog nooit een hamburgertje van dit bedrijf gegeten? Deze multinational is vrijwel overal ter wereld gevestigd en dit bedrijf heeft eigenlijk nog nooit een grote crisis meegemaakt. Doordat […]

Wil je weten of het nu een goed moment is om McDonalds aandelen te kopen? Eigenlijk hoeven we dit bedrijf niet te introduceren, want wie heeft nou nog nooit een hamburgertje van dit bedrijf gegeten? Deze multinational is vrijwel overal ter wereld gevestigd en dit bedrijf heeft eigenlijk nog nooit een grote crisis meegemaakt. Doordat er vele franchisenemers zijn wordt het risico op faillissement namelijk goed gespreid. Maar wat is momenteel de McDonalds koers? Is dit een interessant moment om in te stappen? In dit artikel gaan we dieper in op haar geschiedenis de koers, het dividend en de concurrenten van McDonalds.

Meer over McDonalds

McDonald’s is ‘s werelds grootste fastfoodrestaurants keten. De multinational is in 1940 opgericht en heeft een geweldig grote groei doorgemaakt gedurende een de eerste jaren. Het hoofdkantoor van de fastfoodketen is gevestigd in Oak Broak in de Verenigde Staten. De omzet in 2020 was ruim $ 21 miljard. Dit was een kleine stijging ten opzichte van het jaar ervoor. De nettowinst van dat jaar kwam uit op $ 6,6 miljard ten opzichte van de $6,2 miljard in 2019. Bij McDonalds werken ongeveer 1,8 miljoen mensen en McDonald’s heeft dagelijks ongeveer 69 miljoen klanten in 120 verschillende landen. Het bedrijf heeft wereldwijd 37.000 verschillende restaurants en zijn allemaal in handen van individuele franchisenemers.

Geschiedenis

Het eerste McDonalds restaurant werd op 15 april 1955 door Kroc geopend in in Des Plaines, Illinois. In 1971 opende McDonalds haar eerste restaurant in Zaandam. Dit was tevens ook het eerste restaurant in Europa. Sindsdien zijn er meer dan 250 McDonald’s restaurants geopend in Nederland. In de loop der jaren is het menu elke keer weer aangepast aan de actuele wensen van de klant. Maar de formule is steeds hetzelfde gebleven: een snelle en vriendelijke bediening, hoog kwalitatieve producten, een brandschoon restaurant en een aantrekkelijke prijs. De afgelopen jaren heeft McDonalds haar menu ook steeds gezonder gemaakt en maakt het bedrijf ook gebruik van groene energiebronnen.

Koers McDonalds aandelen

McDonald’s is een aandeel uit de Verenigde Staten en wordt aan de New York Stock Exchange verhandeld in US dollars. Het McDonalds aandeel is te vinden onder het symbool MCD. Sinds 2017 is de McDonalds koers flink gestegen van $ 122,26 naar $ 207,66 in begin 2020. De koers werd vervolgens flink getroffen door de corona crisis. Het maakte even een flinke duik naar beneden tot $ 150. Sinds dat dieptepunt zagen we de koers van McDonalds weer snel terugkrabbelen. Zo was de koers van McDonalds sinds eind 2020 enigszins aan het stabiliseren met hier en daar wat kleine schommelingen. De verwachting is dat de aandelen van McDonalds de stijgende trend op de lange termijn goed blijven voortzetten.

Waarom McDonalds aandelen kopen

Hieronder benoemen we een aantal redenen waarom het interessant voor je kan zijn om McDonalds aandelen te kopen:

 • Kijkend naar de McDonalds aandelen van de fastfoodketen, kun je zien dat de aandelen sinds 2017 een exponentiële groei hebben doorstaan.
 • Eigenlijk heeft McDonalds nooit een echte crisis meegemaakt. Doordat er vele franchisenemers zijn over veel verschillende landen worden de risico’s gespreid. Wat dat betreft is het een redelijk veilige aandeel.
 • Kijkend naar de toekomst van McDonalds zien we zeker nog goede groeimogelijkheden. Er is vooral nog veel groei mogelijk in werelddelen zoals Afrika.
 • McDonald’s scoort nog steeds erg goed bij de consumenten en heeft vandaag de dag een ijzersterke naamsbekendheid opgebouwd.
 • Verschillende analisten zijn uiterst positief over de fastfoodketen. De cijfers zien er goed uit en de fundamentele analyse laat zien dat er stabiliteit aanwezig is. Dit heeft een positieve invloed op de toekomstige MacDonalds beurswaarde. Daarom geven veel analisten een koopadvies voor deze aandelen.

McDonalds aandelen verkopen

Je kunt ervoor kiezen om je aandelen bij het bereiken van een bepaalde prijs te verkopen en je winst te pakken. McDonalds aandelen kopen en verkopen doe je heel eenvoudig via een van de vele online brokers. Om een goede en betrouwbare broker te vinden kun je gebruik maken van de vegrelijker op deze pagina. Voordat je jouw aandelen definitief verkoopt is het goed om de adviezen van betrouwbare financiële organisaties te raadplegen. Op basis hiervan kun je een goede overweging maken om McDonalds aandelen te verkopen of juist te kopen.

Dividend McDonalds aandelen

Het aandeel van McDonald’s levert al sinds 1968 een dividend op voor haar aandeelhouders. In 2020 bedroeg het dividendpercentage ruim 2,34 procent. De afgelopen 19 jaar is het dividend, dus het deel van de winst die je als aandeelhouder ontvangt, gestegen. Als ze dit ook de komende jaren weten vol te houden, dan krijgt het aandeel de “Dividend Aristocrat” status. Dit houdt in dat een bedrijf haar dividend 25 jaar lang op rij heeft weten te verhogen.

Handige feiten over McDonalds aandelen

Voordat je definitief de keuze maakt om te gaan handelen in McDonalds aandelen, is het verstandig om je goed in te lezen over het bedrijf. Vandaar dat we hieronder alvast een aantal handige feiten voor jou op een rijtje hebben gezet:

 • McDonalds is wereldwijd bekend, heeft een ijzersterk merk en blijft zich voortdurend ontwikkelen om voorbereid te zijn op de toekomst;
 • McDonalds heeft onlangs de McPlant aangekondigd in samenwerking met Beyond Meat. Ze zijn samen nieuwe burgers aan het ontwikkelen om het aanbod vlees vervangende burgers uit te breiden;
 • McDonald’s staat al jaren bekend om zijn vleesburgers, maar ook om het feit dat zij zich de laatste jaren meer en meer ontwikkelen tot een milieuvriendelijk bedrijf;
 • In 2020 is in het Walt Disney World Resort het eerste restaurant geopend dat 100 procent van zijn benodigde energie zelf kan opwekken;
 • McDonald’s werkt met franchisenemers. 93% van alle McDonald’s restaurant zijn van franchisenemers. McDonald’s streeft ernaar om 95% van de filialen uit te besteden aan franchisenemers;
 • De afgelopen 19 jaar heeft McDonalds haar dividend jaarlijks weten te verhogen;

Concurrenten

De grootste concurrenten van McDonalds zijn KFC en Burger King. Daar waar McDonalds nog niet actief is (in 76 onafhankelijke staten/landen), zijn de concurrenten wel al actief. Voor McDonalds liggen er dus volop groeimogelijkheden in deze landen. Voor McDonalds is het belangrijk om de concurrenten goed in de gaten te houden. Want ook KFC en Burger King zijn voortdurend aan het door ontwikkelen. Op het moment dat deze concurrenten met heerlijke producten op de markt komen die goed aanslaan bij het publiek dan kan het weleens marktaandeel wegsnoepen bij McDonalds.

Conclusie

McDonald’s levert jaar na jaar prachtige resultaten en is door de jaarlijkse groei van het dividend ook een interessant aandeel voor dividend beleggers. Met de aandelen van McDonalds loop je relatief weinig risico en is het ook zo dat er nauwelijks tot geen grote fluctuaties plaatsvinden in de koers. Wanneer je een laag risicoprofiel hebt dan is het zeker interessant om in deze aandelen te investeren.

Wel is het verstandig om goed te onderzoeken of je wilt investeren in een bedrijf die de afgelopen jaren haar schulden heeft verdubbeld. Als je verwacht dat het bedrijf desondanks de komende periode haar omzetgroei weet te laten groeien, dan kan het interessant zijn om te investeren in McDonald’s aandelen. Wel is het daarbij altijd wijsheid om je portefeuille zoveel mogelijk te diversifiëren. Dat wil zeggen dat je aandelen koopt in verschillende sectoren en verschillende landen.

Kies de juiste broker

Als je hebt besloten te gaan beleggen in McDonalds aandelen, is het belangrijk om de verschillende online brokers te vergelijken. Er zijn meerdere brokers beschikbaar waar jij jezelf kunt aanmelden om te handelen in McDonalds aandelen. Aan beleggen zijn diverse kosten verbonden, zoals transactiekosten en de bewaarkosten, en ook voor het kopen en verkopen van aandelen. Maak daarom gebruik van de vergelijker op deze pagina en kom er snel achter welke broker het beste bij je past.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:02