Wat is slim om rekening mee te houden tijdens het aanvragen van een lening?

mrt 16, 2019 | Leningen | 0 Reacties

Hoe je het geld gaat lenen

Het kan zomaar zijn dat je ineens geld nodig hebt voor een verbouwing of een nieuw vervoermiddel, dan is een lening misschien wel de uitkomst voor jou. Misschien weet je van vroeger nog dat geld lenen voor de economische crisis erg gemakkelijk was, maar dit is helaas niet meer het geval in Nederland op het moment. De regels voor geld- en kredietverstrekkers zijn sindsdien een stuk scherper en strenger geworden om geld te kunnen lenen als consument.

Als je er toch voor kiest om geld te gaan lenen, dan is het verstandig om bij meerdere aanbieders offertes aan te vragen om deze langs elkaar te kunnen leggen en te vergelijken. Maak niet de fout door simpelweg te kiezen voor de offerte of vergelijking met de laagste rente, ook de voorwaarden zijn een erg belangrijk punt.

Ook kan het zijn dat je naar een lening aan het kijken bent met een zogenoemde ‘instaprente’ waarmee je in het begin van de looptijd weinig rente betaald, maar aan het einde van looptijd ineens erg veel. Daarnaast is het verstandig om voor jezelf te bepalen hoeveel je wilt gaan lenen en of dit wel financieel verantwoord is. In de meeste gevallen wordt dit ook gecontroleerd door middel van een BKR toetsing.

Wat voor soort lening wil je afsluiten?

Voordat je dus een lening daadwerkelijk gaat afsluiten is het slim om te gaan kijken naar wat voor soort lening je uiteindelijk wilt gaan afsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Ga je bijvoorbeeld geld lenen omdat je graag een nieuwe auto wilt aanschaffen? Zorg er dan voor dat je een lening kiest waarbij je tijdens de looptijd de lening afbetaald. Een auto schrijft namelijk jaarlijks af en wordt uiteindelijk minder waard. Als je de lening afbetaald dan hoef je deze niet meer te af te betalen als je uiteindelijk de auto niet meer gebruikt.

Bekijk goed alle geld- en kredietverstrekkers

Voortaan hoef je niet meer per se geld te lenen bij de bekende banken zoals Rabobank of ING. Je kunt ook kiezen voor bepaalde geld- en kredietverstrekkers waar leningen in vergelijking met de grote banken een stuk goedkoper zijn. Dit krijgen ze voor elkaar doordat ze de kosten zelf erg laag kunnen houden waar consumenten dan weer van kunnen profiteren. In de meeste gevallen werken deze aanbieders alleen via het internet.

Zorg er dus voor dat je altijd een veilige aanbieder kiest die bijvoorbeeld is aangesloten bij het AFM. Zo ben jij verzekerd van een betrouwbare lening en kom je niet met vervelende onkosten te zitten als het fout gaat. Vergelijk dan dus ook altijd alle aanbieders met elkaar om tot het beste aanbod te komen.

Heb je de beschikking over eigen spaargeld?

Vaak is het geen goede idee om geld te lenen als je zelf de beschikking hebt over eigen spaargeld. Ga je dit toch wel doen dan is het goed om te kijken naar de rente die je moet betalen voor een lening en de rente die je krijgt als je jouw eigen spaargeld op de spaarrekening laat staan. Denk er wel over na dat je over het algemeen een stuk meer rente betaald voor geld dat je leent. In sommige gevallen krijg je een boete als je spaargeld opneemt voor een bepaalde periode, dan kan het interessant zijn om een lening af te sluiten voor een korte periode.

Kijk altijd naar de leenvoorwaarden

Als je een lening afsluit krijg je altijd te maken met de leenvoorwaarden. Het is dan ook van groot belang dat je deze voorwaarden aandachtig bestudeerd en vergelijkt met leenvoorwaarden van andere aanbieders. Zo kan een lening met een lage rente slechte leenvoorwaarden hebben waardoor je uiteindelijk niet optimaal profiteert. Kijk bijvoorbeeld naar de loopduur van de lening, de rente en of je een vast of variabele rente gaat betalen.

Ook moet je kijken of het geld kost als je ervoor kiest om de lening eerder af te betalen. Daarnaast kunnen er ook kosten in rekening gebracht worden bij sommige aanbieders voor advies. Allemaal dingen waar je naar moet kijken in de leningvoorwaarden om niet bedrogen uit te komen. Let op bij een zakelijk krediet, hiervoor gelden in de meeste gevallen andere voorwaarden dan bij particulieren.

Houdt rekening met jouw persoonlijke situatie

Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken en weten we niet wat er gaat gebeuren, maar dit betekent niet dat je enkele dingen kunt voorspellen. Ga je lenen en weet je bijvoorbeeld dat je contract gaat aflopen op je werk en heb je niet direct ander werk? Dan is het misschien niet slim om te gaan lenen omdat er geen inkomen binnenkomt. Ook moet je bijvoorbeeld rekening houden met kinderen die bijvoorbeeld gaan studeren, over het algemeen kost dit nog wel eens wat geld. Niet erg handig als je een lening hebt lopen. Vergelijk alle aanbieders op spaarbuidel middels onze tool, zo weet je zeker dat je een passende lening treft bij uw situatie.

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Handige & leuke Video’s

Beginnen met Forex: hoe kies je een goede broker?

Door de opkomst van verschillende apps is het voor de kleine belegger niet moeilijk meer om slimme investeringen te doen. En dat blijkt: online beleggen wordt namelijk steeds populairder. Aangezien de spaarrente steeds verder zakt willen veel mensen op een andere...