Leenovereenkomst, hoe stel je deze op in 2022? | Bekijk het hier!

jun 24, 2020 | 0 Reacties

Veel mensen denken dat een leenovereenkomst niet nodig is wanneer er een bepaald bedrag wordt geleend. De bedragen zijn laag, waardoor de risico’s ook niet altijd worden overzien. Echter kan het wel degelijk helpen om een goede verstandshouding te hebben tussen beide partijen.

Voordat je de bedragen gaat uitlenen, is het daarom verstandig om onderstaande informatie door te nemen. Zo krijg je niet alleen een beter beeld bij deze overeenkomsten, maar kun je ook direct zien voor welke doeleinden deze kan dienen.

Een leenovereenkomst met voorwaarden

Voordat je gaat kijken naar een leenovereenkomst voorbeeld is het goed om te weten wat het precies inhoudt. Zo kun je namelijk ook een beter beeld krijgen over het belang van de overeenkomst. Dit document wordt opgesteld wanneer er bepaalde bedragen worden uitgeleend.

De onderhandse lening wordt op deze manier voorzien van verschillende voorwaarden, waar beide partijen zich aan kunnen houden. De leenovereenkomst voor geld kan ervoor zorgen dat er geen onenigheid gaat ontstaan. Hierdoor kun je er ook voor zorgen dat je er verzekerd van bent dat je jouw geld terug kunt krijgen.

De juiste gegevens maken het rechtsgeldig

Een rechtsgeldige leenovereenkomst kent altijd een aantal onderdelen. Zo moeten naam en adres er altijd op staan, maar ook alle andere zaken die een identiteit kenmerken. Doe dit dan ook altijd als je geld gaat lenen aan een van je kinderen om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Tevens moet het leenbedrag en de vastgestelde rente worden vermeld. Alle voorwaarden en afspraken komen dus in feite in het document te staan, waardoor de afspraak zwart op wit komt te staan. Vergeet daarbij ook niet om een handtekening van beide partijen te hebben.

Een leenovereenkomst voor familie klinkt daarom heel formeel, maar aan het einde van de looptijd zijn beide partijen tevreden over de uitkomst en kan het de familieband alleen maar sterker maken. Er ontstaat immers geen ruzie om een geldbedrag die iemand wellicht wel kan missen op een bepaald moment, maar wel een keer terug wil zien. Wel zo belangrijk als je een geldbedrag gaat lenen.

Verschillende voorbeelden bij andere doeleinden

Een voorbeeld van een leenovereenkomst is eenvoudig via de zoekmachines te vinden. Veel banken bieden een voorbeeld aan, waardoor je alleen nog maar de gegevens in hoeft te vullen.

Daarbij zijn er verschillende modellen terug te vinden. Een model leenovereenkomst komt namelijk voor vrijwel iedere lening en kan er ook altijd anders uit komt te zien. Een leenovereenkomst voor een BV is immers weer anders dan wanneer je voor een leenovereenkomst van een auto een voorbeeld op gaat zoeken.

Ook kan een voorbeeld van een leenovereenkomst bij familie er weer net iets anders uit komen te zien dan wanneer je een geldbedrag bij een bank leent. De verschillende mogelijkheden worden hierdoor ook eindeloos.

Officieel vast laten leggen van de afspraken

Wanneer je een leenovereenkomst aangaat, is het goed om het document op een veilige plek te bewaren. Tot 2013 konden de documenten namelijk geregistreerd worden, maar dit is vandaag de dag niet meer mogelijk. De enige manier om alles officieel vast te laten leggen is door contact op te nemen met een notaris.

Dit brengt echter wel hogere kosten met zich mee, maar kan jou na een aantal jaren veel problemen laten voor komen. De notariële akte is eigenlijk voornamelijk bij de grootste bedragen, zoals de aankoop van een huis, de beste oplossing. Ga daarom altijd alle mogelijkheden na en zorg ervoor dat jouw afspraken vastgelegd worden.

Kredietverstrekkers vergelijken 2022

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over een leenovereenkomst