Kosten koper financieren handig berekenen in 2020? | Lees hier alles over de mogelijkheden!

mei 7, 2020 | 0 Reacties

We krijgen regelmatig de vraag:”Kun je de kosten koper mee financieren?” Laten we jou eerst vertellen wat er precies bedoeld wordt met de kosten koper. Wanneer je een huis gaat kopen, dan kun je meestal 100% van de waarde van het huis lenen middels een hypotheek.

Daarnaast komen er nog een aantal andere kosten bij die je dan met eigen geld moet financieren. Deze bijkomende kosten noemen we ook wel ”kosten koper”. Tevens worden de kosten koper onderverdeeld in aankoop- en financieringskosten. In de meeste gevallen bedragen de kosten koper ongeveer 6% van de volledige aankoopprijs van de woning.

Stel je koopt een woning van €250.000,- dan kun je ervan uitgaan dat de kosten koper ongeveer €15.000,- bedraagt. Je hebt bij het kopen van een huis dus meestal een redelijk bedrag aan eigen geld nodig. Sinds 1 januari 2020 is namelijk de nieuwe 100% hypotheek regeling ingegaan, waardoor het niet meer mogelijk is om de kosten koper mee te financieren.

Kosten koper meefinancieren hypotheek

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er sinds 1 januari 2020 een nieuwe regeling omtrent de hypotheek. Deze nieuwe 100% hypotheek regeling houdt in dat je 100% van de aankoopsom van het huis kunt lenen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal bijkomende kosten die onder dezelfde categorie vallen. De kosten koper meefinancieren 2020 is dus niet meer mogelijk, omdat dit voortaan met eigen geld moet worden betaald.

Bovendien zijn er wel een aantal andere manieren voor het financieren kosten koper. Verder in deze tekst lees je meer over deze verschillende manieren van kosten koper financieren.

Kosten koper financieren met overwaarde, kan dat?

Wanneer je overwaarde hebt op een huis dan zijn er in de praktijk verschillende mogelijkheden. Zo zijn er mensen die de overwaarde gebruiken om te sparen of beleggen.

Daarnaast is het mogelijk om de overwaarde te gebruiken voor een verbouwing of om te herinvesteren in je woning. Stel je hebt een overwaarde van €30.000,- en de nieuwe woning kost €230.000,-, dan is het misschien wel verstandig om €30.000,- zelf te betalen. Hierdoor hoef je geen hypotheek af te sluiten van €230.000,- maar van €200.000,-.

Vaak wordt de overwaarde hiervoor gebruikt

De kosten koper meenemen in hypotheek is sinds 1 januari 2020 niet meer mogelijk. Daarom gaan veel mensen de kosten koper financieren uit overwaarde van het vorige huis.

De kosten koper financieren overwaarde kan een verstandig besluit zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dus heb je overwaarde op je vorige woning? Ga dan altijd van tevoren na wat je met het geld wilt doen en wat in jouw situatie de beste keuze is.

Kosten koper financieren met persoonlijke lening, is het mogelijk?

Wil je graag een huis kopen, maar heb je niet genoeg spaargeld om de bijkomende kosten (kosten koper) te financieren? Dan kun je de kosten koper financieren met persoonlijke lening.

Het klinkt misschien apart, maar in sommige gevallen is het mogelijk om naast je hypotheek een persoonlijke lening af te sluiten. Hiermee kun je bijvoorbeeld de kosten koper financieren naast hypotheek lening.

Niet genoeg spaargeld?

Deze persoonlijke lening kan daarom een uitkomst bieden voor personen die niet genoeg spaargeld hebben om de bijkomende kosten te betalen.

De rekenregels waarmee de maximale hypotheek wordt berekend verschillen nogal sterk van de rekenregels die worden gebruikt om de maximale persoonlijke lening vast te stellen.

Daarom is het in sommige situaties mogelijk om naast de hypotheek een persoonlijke lening aan te vragen, waarmee je de kosten koper kunt financieren.

Kosten koper zelf financieren: welke mogelijkheden zijn er?

Omdat de kosten koper financieren met een hypotheek niet meer mogelijk is moet je de kosten koper zelf financieren. Voor mensen die genoeg hebben gespaard hoeft dit geen probleem te zijn.

Wil jij je voorbereiden om over een aantal jaar de kosten koper zelf te kunnen financieren? Dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor. Wij hebben een aantal manieren hieronder voor jou op een rijtje gezet, zodat je kunt zien wat er tegenwoordig mogelijk is om de bijkomende kosten te kunnen betalen:

  • Begin op tijd met sparen, zet bijvoorbeeld iedere maand een deel van je loon aan de kant om later genoeg spaargeld te hebben.
  • Ga beleggen met gespaard geld, zodat je na verloop van tijd meer spaargeld hebt om de kosten koper te financieren.
  • Sluit een spaarverzekering af om op een afgesproken datum geld te ontvangen waar je iedere maand premie voor hebt betaald.
  • Maak gebruik van een klimrentedeposito. Dat wil zeggen dat hoe langer je geld vaststaat op een spaarrekening je meer rente krijgt. Zo krijg je bijvoorbeeld het eerste jaar 3% rente en het tweede jaar 4% rente op je spaargeld.

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om te sparen. Hierbij heb je zelf de keuze wat je doet en waarvan jij denkt dat het beste werkt. Wil je graag de kosten koper zelf financieren? Dan is het verstandig om een van deze manieren te overwegen om op tijd te beschikken over genoeg spaargeld.

Misschien ook interessant voor jou: caravan financieren of boot financieren

Hypotheekverstrekkers vergelijken

overstappen uitvaartverzekering

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Locaties door heel Nederland

Klantbeoordeling 9,8

overstappen uitvaartverzekering

Waardering

★★★★★ 

7.8/ 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan hypotheken

AFM vergunning

Ja

402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten

Meer dan 40 experts

overstappen uitvaartverzekering

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Binnen 24 uur duidelijkheid

Garantie: de laagste hypotheekrente

Bekijk hier handige video’s over kosten koper financieren