De noodzaak om te verduurzamen wordt steeds groter. Het kan daarom wellicht een interessante keuze zijn om te gaan investeren in waterstof. Zo zijn er veel bedrijven die af willen van fossiele brandstoffen, en wat is dan een beter alternatief dan waterstof? Waterstof is het meest voorkomende element in het universum en kan daarom nauwelijks schaarst worden. In 1833 kwam de eerste wetenschapper al met het idee om waterstof te gebruiken als brandstof. Nu er echte noodzaak is ontstaan gaan de ontwikkelingen op het gebied van waterstof erg snel vooruit. We kunnen in de nabije toekomst verwachten dat bijvoorbeeld auto’s, motoren, vliegtuigen en andere vervoermiddelen gaan draaien op waterstof.

Waarom beleggen in waterstof?

Tegenwoordig is het mogelijk om verschillende soorten waterstof aandelen te kopen. Steeds meer bedrijven gaan namelijk verduurzamen en willen daarbij af van de fossiele brandstoffen. Een goed alternatief hiervoor was op het eerste ogenblik elektriciteit, maar vandaag de dag zien steeds meer mensen het nut in van waterstof.

Waterstof is een schone brandstof voor onder andere auto’s. In principe draait het bij een waterstofauto om een elektrische auto die wordt aangedreven door waterstof in plaats van een accu. Zo wordt de waterstof in een brandstofcel met zuurstof omgezet in water, waarbij er elektriciteit vrijkomt. Dit is een veel schonere manier dan elektrisch rijden met accu’s, aangezien de enige uitstoot bestaat uit waterdamp en warmte, en geen CO2.

Om deze reden worden steeds meer bedrijven enthousiast over het feit dat het mogelijk is om auto’s op waterstof te laten rijden. Naar verwachting zullen er in de nabije toekomst dan ook steeds meer auto’s op de markt verschijnen die draaien op waterstof. Een goede reden dus om nu al te gaan investeren in waterstof aandelen van bedrijven die zich hiermee bezighouden.

Alternatief voor elektrisch rijden

In de media worden de elektrische auto’s gezien als de oplossing van het milieu probleem. Echter kleven er veel nadelen aan elektrisch rijden. Dit komt mede door het feit dat batterijen en accu’s worden gemaakt van de stoffen kobalt en lithium, welke niet allen schaars, maar ook vervuilend zijn. Daarnaast wordt de stof ‘kobalt’ gewonnen in Congo, waar onlangs werd geconcludeerd dat er kinderarbeid werd uitgevoerd bij het winnen van deze grondstof.

Aangezien elektrisch rijden nog helemaal niet zo milieuvriendelijk is kan het wellicht een slimme keuze zijn om te investeren in waterstof. Steeds meer autobedrijven zien bijvoorbeeld het nut in van het gebruik van waterstof. Echter zijn er nog maar weinig partijen die hier daadwerkelijk mee zijn begonnen. Wel worden er al plannen gemaakt en zijn bedrijven in de autosector bezig met de ontwikkeling van auto’s die kunnen rijden op waterstof.

Beleggen in waterstof aandelen kan daarom zeker lucratief zijn, aangezien heel de wereld op het moment bezig is met de verduurzaming. Een elektrische auto mag dan misschien wel schoner zijn dan een benzine- of diesel motor, maar is zeker niet het meest milieuvriendelijk. Daarentegen is waterstof wel milieuvriendelijk en dus een goed alternatief voor elektrisch rijden.

Hoe kan ik in waterstof investeren?

Wil je graag investeren in waterstof? Dan is het een kwestie van aandelen vinden van bedrijven die zich bezighouden met waterstof. Denk hierbij aan autobedrijven die hun auto’s aanpassen zodat ze op waterstof kunnen rijden of de bedrijven die brandstofcellen produceren.

Als je zelf denkt dat waterstof een nieuwe trend wordt en steeds gebruikelijker gaat worden, dan kan het verstandig zijn om hier vroeg op in te spelen. We horen het nu al steeds vaker in het nieuws, maar de echte acties missen we nog een beetje. Het kan daarom nu een goed moment zijn om te investeren in waterstof en wellicht vind jij net die bedrijven die over paar jaar de top vormen.

Wat zijn waterstof aandelen?

Als je gaat investeren in waterstof kom je er al gauw achter dat je niet direct kunt beleggen in waterstof, zoals je bijvoorbeeld kunt doen met olie of goud. Je zult namelijk op zoek moeten gaan naar aandelen van bedrijven die zich bezighouden met waterstof. Op deze manier investeer je als het ware in waterstof, aangezien je kiest voor de bedrijven die zich hier mee bezighouden.

Zo zijn er waterstof aandelen van bijvoorbeeld autobedrijven, die waterstof meenemen in hun toekomst plannen. Daarnaast zijn ook aandelen van waterstof bedrijven die zich juist bezighouden met de productie van brandstofcellen. Denk je daarom dat waterstof in de toekomst niet meer weg te denken is? Dan kan het slim zijn om te investeren in waterstof bedrijven die zich voornamelijk focussen op de productie van waterstofcellen. Zo investeer je namelijk direct in waterstof en kies je gelijk voor bedrijven die later wellicht behoren tot de grote jongens.

Hoe kun je beleggen in waterstof aandelen?

Tegenwoordig is het onwijs makkelijk om te investeren in waterstof aandelen. Zo zijn er tal van verschillende online brokers met ieder zo hun eigen aanbod van aandelen. De grootste brokers bieden vaak de meeste aandelen aan hun gebruikers en zijn dan ook meestal een goede keuze. Zo kun je in het aanbod op zoek gaan naar bedrijven die zelf ook investeren in waterstof of zich bezighouden met de productie ervan. Later in dit artikel vertellen we jou meer over verschillende waterstof bedrijven.

Zodra je een bedrijf hebt gevonden kun je eenvoudig een aandeel kopen via de online broker. Vervolgens wordt deze automatisch toegevoegd aan jouw portefeuille en kun je de koers op de voet volgen. Het is dan wel slim om van te voren na te denken wat je beleggingsstrategie is. Wil je bijvoorbeeld op de korte- of lange termijn beleggen en wat is je beleggingsdoel? Bedenk van te voren op welke prijs je de aandelen, of een deel van de aandelen, gaat verkopen, mits je op de lange termijn wilt gaan investeren in waterstof. Zo ligt er namelijk minder last op je schouders, aangezien je al een heel plan hebt gemaakt voor het moment dat je gaat verkopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van waterstof?

Wil je gaan investeren in waterstof? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van waterstof. Op deze manier kun je voor jezelf namelijk bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen en of er daadwerkelijk een toekomst bestaat voor waterstof. Ieder voordeel heeft namelijk zijn nadeel: kijk maar naar elektrisch rijden. We willen je dan ook graag wat meer vertellen over de voor- en nadelen van waterstof.

Voordelen van waterstof

 • Bij het omzetten van waterstof in elektriciteit komt alleen waterdamp en warmtevrij;
 • Het is een emissievrije brandstof zonder CO2 uitstoot;
 • Perfect alternatief voor elektrische rijden;
 • Is eenvoudig te vervoeren, waardoor het eenvoudiger wordt om duurzame energie te importeren en exporteren;
 • Kan veel meer energie vasthouden dan andere stoffen op aarde;
 • Makkelijk op te slaan in lege aardgasvelden en/of zoutkoepels, waarbij er nauwelijks energieverlies optreedt;
 • Kan worden gebruikt om zwaar vervoer, zoals vrachtwagens, te verduurzamen;
 • Met waterstof is het mogelijk om slecht ge├»soleerde huizen duurzaam te verwarmen;
 • In geval van tekort aan groene energie kan waterstof een buffer vormen voor het elektriciteitsnet.

Nadelen van waterstof

 • Groene waterstof is dan misschien wel duurzaam, maar lastig om te produceren. Het produceren van grijze waterstof is veel eenvoudiger, maar niet duurzaam;
 • Bij het omzetten van elektriciteit naar waterstof gaat er zo’n 25% energie verloren. Ook bij het omzetten van waterstof naar elektriciteit gaat er ruim 40% aan energie verloren;
 • Niet voor elke toepassing is er groene waterstof beschikbaar, aangezien het aanbod nog schaarst is;
 • Het aanleggen van een goede infrastructuur voor waterstof duurt lang en kost veel geld en weegt haast niet op tegen de aanpassingen voor groen gas, wat ook een goed alternatief is.

Beste waterstof aandelen van dit moment

Beleggen in waterstof aandelen kan een goede keuze zijn als je denkt dat de toekomst hierom zal gaan draaien. Veel mensen denken dat dit het geval is, aangezien er flink verduurzaamd moet gaan worden. Waterstof is in dat geval een goed alternatief voor batterijen, accu’s, benzine, diesel en nog veel meer. Er zijn ook diverse bedrijven die zich bezig houden met de productie en ontwikkelingen van waterstof- en brandstofcellen. Daarnaast zijn er ook enkele autobedrijven die elektrische auto’s produceren met waterstof als energiebron. We vertellen je graag wat meer over de bedrijven die zich ontwikkelen op het gebied van waterstof.

Ballard Power

Ballard power is op dit moment de marktleider op het gebied van de productie van brandstofcellen. Het bedrijf werd 1979 opgericht en hield zich toen voornamelijk bezig met de productie van lithiumbatterijen. Al vroeg (in 1989) hebben ze de switch gemaakt en zijn ze zich gaan focussen op de ontwikkeling en productie van brandstofcellen, zoals waterstof. Zo produceren zij al jaren brandstofcellen voor zwaar vervoer, zoals heftrucks, vrachtwagens, bussen, treinen en schepen. Als je dus wilt gaan investeren in waterstof, is dit zeker een goed bedrijf om te volgen en onderzoek naar te doen.

Powercell Sweden

Wanneer je gaat investeren in waterstof kom je Powercell Sweden gegarandeerd tegen. Het bedrijf is ontstaan door een groeiende vraag van Volvo naar brandstofcel systemen. Hier zijn ze dan ook al sinds 2008 mee bezig. Powercell levert op dit moment voornamelijk brandstofcellen voor heftrucks, treinen, bussen en vrachtwagens. Daarnaast zijn ze druk bezig met de ontwikkeling van waterstofaandrijvingen voor passagiers- en vrachtschepen. Dit doen ze samen met het bedrijf Nel Hydrogen, een bedrijf dat zich ook inzet voor de verduurzaming van vervoersmiddelen. Beide bedrijven zijn dan ook zeker de moeite waard om eens onder de loep te nemen als je wilt gaan investeren in waterstof.

Toyota

Iedereen kent het automerk Toyota en weet ook dat dit geen producent is van brandstofcellen. Wel zijn zij het eerste autobedrijf dat zich bezighield met het ontwikkelen van elektrische auto’s met waterstof als energiebron. Zo begonnen zij in 1992 al met de ontwikkeling van de Toyota Mirai die in 2021 ook verkrijgbaar zal zijn op de Nederlandse automarkt. Het bedrijf loopt samen met Hyundai ver voor op de concurrentie omtrent auto’s die rijden op waterstof. In de nabije toekomst kunnen we daarom steeds meer nieuwe modellen verwachten met de nieuwste brandstofcelsystemen. Het is daarom zeker een aanrader om ook autofabrikanten in de gaten te houden als je wilt investeren in waterstof aandelen.

Conclusie investeren in waterstof aandelen

Investeren in waterstof is wel degelijk interessant, aangezien er wereldwijd wordt gewerkt aan een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Zo hebben we al de elektrische auto die overal goed is ingeburgerd in de maatschappij. Echter zitten hier nog wel enkele nadelen aan verbonden met betrekking tot de productie van batterijen en accu’s. Daarom kan investeren in waterstof een slimme keuze zijn, want dit probleem is er niet bij de productie van brandstofcellen. Wel duurt de productie van waterstof lang en is het niet eenvoudig, maar dit zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid worden verbeterd.

Wil je nu al graag gaan beleggen in waterstof aandelen? Dan kan dat een verstandig keuze zijn. Op dit moment is het namelijk nog geen grote trend, maar horen we het wel steeds vaker voorbij komen. Wellicht zijn er over 10 jaar alleen nog maar auto’s die op elektriciteit rijden, waarvan de nieuwste modellen alleen nog maar op waterstof rijden. In dat geval ben je blij dat je vroeg bent begonnen met het investeren in waterstof. Neem daarom alvast een kijkje in de vergelijker op deze pagina en vindt diverse waterstof aanbieders waarin je wellicht kunt investeren.