[rank_math_breadcrumb]

Investeren in olie? Saudi Aramco een goede optie?

door | jul 6, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Saudi Aramco aandelen kopen? Is dat een interessante keuze? Wereldwijd is Saudi Aramco de grootste oliemaatschappij. Het bedrijf boekt jaarlijks een winst van ruim $ 100 miljard. Investeren in deze aandelen kan daarom zeker een interessante keuze zijn. Maar hoe koop je aandelen van dit bedrijf en wat zijn de recente resultaten van dit bedrijf? […]

Saudi Aramco aandelen kopen? Is dat een interessante keuze? Wereldwijd is Saudi Aramco de grootste oliemaatschappij. Het bedrijf boekt jaarlijks een winst van ruim $ 100 miljard. Investeren in deze aandelen kan daarom zeker een interessante keuze zijn. Maar hoe koop je aandelen van dit bedrijf en wat zijn de recente resultaten van dit bedrijf? Hieronder geven we je onder andere antwoord op deze vragen.

Meer over Saudi Aramco

Saudi Aramco, de Saoedi Arabische oliemaatschappij is op dit moment de allergrootste onderneming als het gaat om zijn marktkapitalisatie. De bedrijfswaardering is SAR 6,6 biljoen, dit staat gelijk aan € 1,62 biljoen. Het bedrijf richt zich met name op de exploitatie van de enorme Saudi Arabische olievelden. Verder is het hoofdkantoor van Saudi Aramco gevestigd in Dhahran, Saudi-Arabië.

Naar eigen zeggen heeft het bedrijf een voorraadreserve van 260 miljard vaten. Daarnaast produceert het bedrijf meer dan 3 miljard vaten olie per jaar, dit komt neer op zo’n 12 miljoen olievaten per dag. Jaarlijks boekt het bedrijf een nettowinst van ongeveer € 100 miljard. Hiermee zijn zij niet alleen de grootste oliemaatschappij ter wereld, maar ook de meest winstgevende. Saudi Aramco is namelijk verantwoordelijk voor 10% van de wereldolie productie.

Het grootste gedeelte van deze productie is bestemd voor export naar andere landen. Ongeveer 65% van deze olieproductie wordt geëxporteerd naar andere landen in het Midden-Oosten en 15% gaat naar de Verenigde Staten.

Geschiedenis

In 1930 sloot Saudi-Arabië een overeenkomst met Standard Oil Company of California (SOCAL). Voor het beheren van deze overeenkomst werd de dochteronderneming California Arabian Standard Oil Company (CASOC) opgericht. In de jaren tachtig werd deze naam gewijzigd in de Saudi Arabian Oil Company.

Na jarenlang graven en zoeken werd in 1948 het grootste olieveld ontdekt in Saudi Arabië. In het begin waren het veel buitenlandse bedrijven die deze velden exploiteerden. Maar na een tijd werden alle buitenlandse partijen uitgekocht, zodat de staat meer controle over deze olievelden zou krijgen. Daarna groeide het bedrijf snel. In 1949 werden er al dagelijks ongeveer 500.000 vaten olie geproduceerd.

Tot voor kort was de overheid volledig eigenaar van Saudi Aramco. Maar sinds 2019 is het bedrijf (gedeeltelijk) beursgenoteerd, dit was de grootste IPO ooit. Ze haalde maar liefst $ 29 miljard op met de beursnotering, dit was een flink bedrag, maar aanzienlijk lager dan de $ 100 miljard waar de Saudi’s op mikten. De reden voor dit lagere bedrag is dat de Saudi’s een minder groot deel van het bedrijf naar de markt brachten dan eerder werd voorgenomen.

Saudi Aramco Koers

Saudi Aramco is een van de duurste beursgenoteerde bedrijven. Het bedrijf staat genoteerd aan de Tadawul, de Saudische aandelenbeurs in Riyad. Het aandeel opende met een Saudi Aramco koerswaarde van SAR 35,20 en was totale beurswaarde van dit bedrijf bijna $ 1800 miljard. Om je een beeld te geven hoe veel dit is: de beurswaarde van Shell is $225 miljard. Dit betekent dus dat Saudi Aramcoeen groot en vooral sterk gepositioneerd bedrijf is. Vandaar dat veel beleggers interesse hebben om een stukje van het bedrijf te kopen middels aandelen.

Waarom Saudi Aramco aandelen kopen

Wil je investeren in de grootste oliemaatschappij te wereld die naast goede winstmarges ook dividend uitkeert? Dan is een Saudi Aramco aandeel zeker de moeite waard om eens te bekijken. Saudi Aramco is nog niet zo lang geleden naar de beurs gegaan, dus het heeft nog niet veel beursgeschiedenis. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer het een goed moment is om te investeren? Aan de hand van een technische en fundamentele analyse krijg je meer inzicht in de aandelen en het bedrijf.

Saudi Aramco aandelen koop je eenvoudig via een broker. Om je winst te optimaliseren is het goed om van te voren de brokers eerst onderling te vergelijken op de bewaar- en transactiekosten. Maak gebruik van de vergelijker op deze pagina en ontdek snel welke broker het gunstigste tarief aanbiedt.

Saudi Aramco aandelen verkopen

Ook al zijn de bedrijfsresultaten bijzonder goed, het beleggen in Saudi Aramco aandelen is niet zonder risico’s. Als aandeelhouder van een oliebedrijf ben je sterk afhankelijk van de olieprijs. Als het goed gaat met de economie stijgt de prijs van een vat olie en ook de winst van een oliebedrijf. Op het moment dat de olieprijzen sterk dalen, kan het een goede overweging zijn om je aandelen te verkopen. Een andere reden om de Saudi Aramco aandelen te verkopen is omdat de dividenduitkering lager zijn dan die van andere oliebedrijven zoals Shell.

Dividend Saudi Aramco aandelen

Saudi Aramco keert dividend uit aan zijn aandeelhouders. Het totale dividend dat is uitgekeerd in 2020 was $ 75 miljard en het dividend per aandeel bedroeg SR 0,3518. Dit resulteerde dus in een dividendrendement van 3,75%, wat niet bijzonder hoog is. Als we dit bijvoorbeeld vergelijken met Shell, die 6,5% van zijn bedrijfswaarde uitkeert aan dividend, dan ben je bij Shell beter af.

Handige feiten over Saudi Aramco aandelen

Hieronder een aantal handige feiten over het bedrijf Saudi Aramco om je nog een beter beeld te geven over onder andere de financiële situatie van het bedrijf:

  • Saudi Aramco is de grootste oliemaatschappij;
  • Sinds 2019 is het bedrijf beursgenoteerd, dit was de grootste IPO ooit. Met deze beursgang is maar liefst $ 29 miljard opgehaald;
  • De jaarlijkse winst is jaarlijks tussen de € 90 en € 100 miljard;
  • De totale beurswaarde van Saudi Aramco aandelen is bijna $ 1800 miljard;
  • Als aandeelhouder hebt je geen invloed op het bedrijf. De overheid heeft een meerderheidsbelang en regeert ook binnen het bedrijf;

Concurrenten

De grootste concurrenten van Saudi Aramco zijn Shell, BP Plc, Eni SpA, Exxon Mobil en Chevron. Als we kijken naar de beurswaarde, zoals boven ook vermeld, dan vallen de concurrenten in het niet. De beurswaarde van Saudi Aramco is bijna $ 1800 miljard en dat van Shell $ 225 miljard. Al zou je de marktwaarde van al deze concurrenten bij elkaar optellen, dan is Saudi Aramco nog steeds meer waard. Kijkend naar deze cijfers loopt Saudi Aramco dus ver voor op zijn concurrenten en hebben zij nauwelijks iets in te brengen.

Conclusie

Is het investeren in Saudi Aramco aandelen een goede belegging? Dat is sterk afhankelijk van de olieprijs, stijgt de prijs, dan stijgt de winst en dus de koers van Saudi Aramco. Olie is nog steeds heel belangrijk om onze wereldeconomie draaiende te houden. Het klopt dat er een verschuiving plaatsvindt naar meer duurzaamheid, maar olie zal naar verwachting nog tientallen jaren een belangrijke rol spelen binnen onze economie. Omdat Saudi Aramco ongeveer 10% van de wereldwijde oliereserves in bezit zegt te hebben, heeft het een sterke positie en kan het zeker een investering waard zijn.

Kies de juiste aanbieder

Als je Saudi Aramco aandelen wilt kopen, dan is het essentieel dat je dit bij de juiste broker doen. Door op de kosten te besparen, realiseer je immer meer winst per aandeel. Als je de diverse brokers onderling gaat vergelijken, let dan op de volgende aspecten:

  • De hoogte van de transactiekosten. Als je een aandeel koopt of verkoopt, moet je bij de meeste broker transactiekosten betalen voor het handelen in aandelen. Deze kosten kunnen nogal verschillen bij de verschillende brokers;
  • Wat zijn de bewaarkosten die de broker in rekening brengt? Bij sommige brokers moet je bewaarkosten betalen als je niets met je geld doet;
  • Veiligheid en betrouwbaarheid. Kies altijd voor een betrouwbare en overzichtelijke broker en zorg ervoor dat je overal en altijd bij je aandelen kunt komen;

Maak gebruik van onze handige aanbieder vergelijker op deze pagina. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt qua broker.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:03