Als je gaat beleggen via Lender en Spender, investeer je als het ware in particuliere leningen. Particulieren melden zich aan bij het platform en vragen hier een lening aan. Vervolgens wordt de persoon volledig gecontroleerd op kredietwaardigheid, zodat je als investeerder weinig risico loopt. Alle leningen die worden afgesloten worden in één portefeuille ondergebracht, waardoor jouw investering goed wordt verspreid. Mocht er ooit een kredietnemer zijn die niet meer kan betalen? Dan zal de impact op je rendement hierdoor beperkt blijven. Investeren via Lender en Spender is dus een redelijk veilige keuze voor personen die hun vermogen langzaam aan willen laten groeien.

Hoe werkt investeren via Lender en Spender?

Lender en Spender kan worden gezien als een marktplaats waar kredietnemers en kredietverstrekkers elkaar kunnen vinden. Een groot voordeel hiervan is dat het platform ervoor zorgt dat de twee partijen elkaar vinden en de geldoverdracht wordt geregeld. Zij fungeren dus als tussenpersoon, maar zijn geen traditionele financiële instelling. Hierdoor kunnen zowel de kredietverstrekkers als de kredietnemers profiteren van gunstige rentepercentages.

Aangezien Lender en Spender altijd goed controleert wie de kredietnemers en -verstrekkers zijn wordt het risico haast zo klein dat het bijna verwaarloosbaar is. Toch is het nooit volledig uit te sluiten dat er een kredietnemer is die opeens niet meer kan betalen. In dat geval heb je als voordeel dat je als belegger investeert in alle leningen die via het platform zijn afgesloten. Een grote negatieve impact op het rendement komt dus bijna nooit voor.

Waarom investeren bij Lender en Spender?

Investeren in peer-to-peer leningen via Lender en Spender kan een goede keuze zijn voor personen die hun beleggingsportefeuille willen uitbreiden. Hiermee beperk je namelijk het risico dat je al je geld verliest, aangezien je de investeringen verspreid over verschillende soorten beleggingen. Investeren en leningen brengt in tegenstelling tot aandelen en dergelijke veel minder risico met zich mee. Bovendien is Lender en Spender een Nederlands bedrijf dat zich heeft gevestigd in Amsterdam. Zij staan dan ook onder toezicht van het AFM, wat natuurlijk een betrouwbaar gevoel opwekt.

De missie van Lender en Spender is om de consumentenleningenmarkt eerlijker, efficiënter, betrouwbaarder en transparanter te maken. Zo kunnen consumenten via het platform makkelijker een lening aanvragen en kunnen investeerders hier een graantje van meepikken. Voor beide partijen geldt bovendien een voordelig rentepercentage waardoor kredietnemers lage kosten hebben en kredietverstrekkers een leuk rendement weten te behalen.

Hoe hoog ligt het gemiddelde rendement?

De belangrijkste factor bij investeren is natuurlijk het rendement. Kies je ervoor om te beleggen in particuliere leningen via Lender en Spender? Dan kun je rekenen op een gemiddeld rendement van 4%. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde rendement van indexfondsen, maar dan met minder risico.

Aangezien een rendement van gemiddeld 4% niet per se erg hoog is voor veel investeerders, kan het toch een slimme keuze zijn als aanvulling op andere beleggingen. Het risico dat je bij deze investering loopt is namelijk nihil, wat het een redelijk veilige investering maakt. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom het rendement niet al te hoog ligt, maar toch interessant kan zijn voor op de lange termijn.

Mogelijkheden bij Lender en Spender

Als particulier heb je twee verschillende mogelijkheden bij Lender en Spender. Zo kun je er namelijk voor kiezen om een lening aan te vragen of investeerder te worden om leningen te financieren. In beide gevallen zit je bij dit platform goed, aangezien beide partijen kunnen profiteren van lage kosten en goede voorwaarden. Hieronder gaan we iets dieper in op de twee mogelijkheden die je krijgt voorgeschoteld.

Geld lenen

Ben je op zoek naar een lening voor een auto, verbouwing of iets anders? Dan kun je gemakkelijk en snel een lening aanvragen bij Lender en Spender. De hoogte van het rentepercentage varieert ergens tussen de 4,1 en 10% en is afhankelijk van het totale leenbedrag, de huidige rentestand en de waarschijnlijkheid dat de lening wordt terugbetaald.

Op dit moment liggen de hoogtes van de leningen die zijn afgesloten gemiddeld rond de € 7.000,-. Daarbij kun je rekenen op gunstige rentetarieven, waardoor het zeker de moeite waard kan zijn om een offerte aan te vragen voor een lening.

Investeren in leningen

Wil je liever investeren in leningen bij Lender en Spender? Dan kan dat een interessante keuze zijn. Het gemiddelde rendement bij dit bedrijf ligt namelijk rond de 4% waarbij je vrij weinig risico loopt. Hierdoor kan het een goede beleggingsmogelijkheid zijn om je portefeuille mee te spreiden.

Als je gaat investeren heb je de mogelijkheid om eenmalig een bedrag in te leggen of automatisch beleggen in te stellen. Bij de tweede optie wordt er elke maand een vast bedrag van je rekening afgeschreven dat direct wordt geïnvesteerd in de leningen die lopen via Lender en Spender. Op deze manier kun je jouw vermogen maandelijks opbouwen en ontvang je hier ook nog eens rente over.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel, en dit is dan ook het geval bij Lender en Spender. Alhoewel de voordelen zwaarder opwegen dan de nadelen vinden wij het toch belangrijk om ze met je te delen. Hieronder hebben we ze daarom voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen:

  • Behaal gemiddeld 4% rendement over je investering;
  • Mogelijkheid om maandelijks automatisch uit te betalen (zonder kosten);
  • Je loopt relatief weinig risico;
  • Mogelijk om maandelijks automatisch te beleggen;
  • Staat onder toezicht van het AFM.

Nadelen:

  • Je kunt alleen investeren als je een Nederlandse bank hebt;
  • Voor opnames van je ingelegde geld betaal je 1% opnamekosten.

Is Lender en Spender betrouwbaar?

We kunnen jou direct al vertellen dat Lender en Spender betrouwbaar is. Het is een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Amsterdam en onder toezicht staat van het AFM (Autoriteit Financiële Markten). Hierdoor dient het platform te voldoen aan diverse eisen die worden opgelegd vanuit het AFM. Mocht de instelling één of meerdere regels overtreden? Dan kunnen er behoorlijke sancties worden opgelegd. We kunnen daarom wel stellen dat een oplichting is uitgesloten en dat je geld veilig is bij dit bedrijf.

Ervaringen met Lender en Spender

Als we op zoek gaan naar ervaringen van klanten die zijn begonnen met investeren via Lender en Spender kunnen we stellen dat ze over het algemeen erg positief zijn. Zo zien we veel positieve feedback over de transparantie, de behaalde rendementen en gebruiksvriendelijkheid van het platform. Dit zijn dan ook de sterkere punten van het investeringsplatform waar ze volop mee bezig zijn.

Natuurlijk zijn er ook altijd negatieve reviews geweest over de wat minder goede ervaringen. In het geval van de negatieve ervaringen over Lender en Spender betrof het voornamelijk ontbrekende informatie op andere sites en/of het niet goed lezen van de overeenkomst. Dit wil wel eens voorkomen, maar het p2p-platform doet er alles aan om dit nog beter te voorkomen in de toekomst.

Conclusie: Investeren in leningen via Lender en Spender

Ben je op zoek naar een beleggingsmogelijkheid met relatief weinig risico? Dan kan investeren bij Lender en Spender een goede keuze zijn. Je loopt namelijk niet alleen weinig risico, maar ontvangt ook nog een leuk rendement van gemiddeld 4%. Daarbij heb je de mogelijkheid om maandelijks een vast bedrag te investeren. Zo bouw je langzaam je vermogen op en ontvang je hier ook nog eens een mooi rendement bovenop.

Geld op je spaarrekening laten staan levert tegenwoordig namelijk ook niks meer op. In principe kost het zelfs geld om je geld op je rekening te laten staan, aangezien we elk jaar weer te maken krijgen met inflatie. Geld investeren op een redelijk veilige manier, zoals bij Lender en Spender, kan daarom een slimme keuze zijn om je vermogen te laten groeien.