Hypotheek Met BKR, Hoe Werkt Het Precies En Wat Zijn Alle Zaken Waar Je Rekening Mee Moet Houden Tegenwoordig?

dec 1, 2019 | 0 Reacties

Misschien weet je het al, maar bijna alle leningen staan geregistreerd bij het BKR in Tiel. Als je op zoek bent naar informatie over een hypotheek met bkr dan heb je waarschijnlijk al een goed idee over de invloed van BKR coderingen op de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Het BKR zorgt er voor dat alle zaken rondom leningen netjes worden bijgehouden, denk daarbij aan het tijdig aflossen van je leningen of huidige hypotheek. Meer weten? Lees dan onze pagina over geld lenen zonder bkr notering.

Heb je betalingsproblemen of betaal je aflossingen niet tijdig? Dan is de kans groot dat je een zogenoemde A-codering krijgt, dat betekent dat je een achterstandscodering hebt en dat het lastiger wordt om een hypotheek af te sluiten. Toch is het niet onmogelijk om een hypotheek met negatieve bkr registratie af te sluiten.

Om je meer inzicht te geven in alle belangrijke factoren rondom een hypotheek aanvragen met bkr hebben we een handig artikel samengesteld met alle zaken die belangrijk zijn, lees snel verder als je alles te weten wil komen over een hypotheek en bkr.

Alle leningen worden geregistreerd bij het BKR

Doorgaans worden alle leningen zoals hypotheken, doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, winkelpassen, creditcards, lease-contracten en afbetalingen bij retailers geregistreerd bij het BKR. Onderhandse leningen en studieleningen staan  echter niet bij het BKR geregistreerd. Maar hoe werkt dit precies met de hypotheek, het eerste waar je op moet letten is het maximale hypotheek bedrag.

Maximale hypotheekbedrag en wat is het effect van een BKR codering?

Het maximale hypotheekbedrag is de maximale som die je bij de bank kunt krijgen voor een hypotheek. Je kunt je voorstellen dat een hypotheek met schulden afsluiten dus invloed heeft op het maximale bedrag dat je kunt lenen.

  • Doorgaans is het zo geregeld dat een bepaald deel van je bruto-inkomen verwoond mag worden. Ongeveer 1/3 van je inkomen wordt gezien als de rekenfactor bij het berekenen van het maximale hypotheekbedrag.

Hypotheek met BKR codering, hoe wordt dit precies verrekend?

Als je nog opstaande leningen hebt, of een hypotheek met bkr registratie wil afsluiten worden de maandelijkse lasten van de openstaande vorderingen verrekend met het voor wonen beschikbare deel van je inkomen. Daardoor kun je voor vervelende verassingen komen te staan als het gaat om het maximale hypotheekbedrag, dit kan flink lager uitvallen.

  • Een hypotheek met negatieve bkr registratie afsluiten kan dus een flinke uitdaging zijn, toch is het wel belangrijk om een aantal zaken goed door te nemen. In veel gevallen is het namelijk wel mogelijk om een hypotheek ondanks bkr codering te vinden. Om je wat meer inzicht te geven in de factoren die hier meespelen hebben we wat zaken voor je uitgewerkt.

BKR en hypotheek? Achterstandscodering bij BKR maakt het erg moeilijk

Als je een achterstandscodering hebt bij het BKR voor het afbetalen van een lening, dan voldoe je niet aan de verplichtingen ondanks herhaalde verzoeken tot betaling. De kans is dan groot dat je een achterstandscodering krijgt bij het BKR. Doorgaans blijven deze coderingen tot 5 jaar na het aflossen van de desbetreffende lening staan.

  • Als je deze codering hebt zul je snel merken dat hypotheekverstrekkers je liever geen hypotheek verstrekken zolang deze codering nog staat. Dat kan vervelend zijn, want het kan zijn dat je de lening al enkele jaren hebt afgelost, maar dat de codering nog steeds geregistereerd staat.
  • Toch is daar wel wat aan te doen, je kunt namelijk een plausibele verklaring indienen als je kunt aantonen dat de notering niet terecht meer is.

A-codering bij het BKR maakt een hypotheek aanvragen lastig

Nogmaals, als je een A codering hebt bij het BKR kan het behoorlijk lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Toch zijn er wel wat mogelijkheden beschikbaar om een hypotheek zonder bkr gedoe te realiseren. De NHG, of de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen geeft aan dat er bij sommige A-coderingen toch tot financiering kan worden overgegaan.

Schriftelijke plausibele verklaring

Het is ook mogelijk om een schriftelijke plausibele verklaring op te stellen, als het mogelijk is om een plausibele verklaring aan te dragen en je kunt aantonen dat de kans op herhaling erg klein is, dan is de kans groot dat sommige hypotheekverstrekkers toch bereid zijn om je een hypotheek te verstrekken. In dit soort gevallen is het soms mogelijk om een bkr notering te verwijderen.

Hoe zit het met een H codering BKR hypotheek?

Wellicht weet je al wat een H-codering precies inhoudt, maar om het simpel te houden leggen we het nog even uit. Als je een A- of A1 codering hebt gehad, en je hebt deze hersteld wordt er een H-code gegeven. Op dat moment is je betalingsachterstand hersteld.

  • Doorgaans zal de hypotheekverstrekker een hypotheek met bkr h codering verstrekken geen grote ramp vinden, maar er wordt natuurlijk wel gekeken naar het volledige betalingsgedrag in het verleden.

BKR a3 codering hypotheek & BKR a2 codering hypotheek

Een hypotheek met bkr a3 of een hypotheek met bkr a2 aanvragen wordt een moeilijk verhaal. Over het algemeen zijn de meeste hypotheekverstrekkers erg schuw om een groot bedrag beschikbaar te stellen, en in de meeste gevallen wordt er direct besloten om geen hypotheek te verstrekken.

Bij zware BKR coderingen is een hypotheek aanvragen onmogelijk

Als je diverse of een zwaardere BKR-codering (SH,1 2, 3, 4 en 5) hebt is vrijwel geen enkele hypotheekverstrekker bereid om een hypotheek te verstrekken. Doorgaans kom je dan pas in aanmerking als de volledige schuld is afgelost en de registratie uit het BKR overzicht is verdwenen. Denk er aan! Een codering blijft tot wel vijf jaar na het aflossen van de desbetreffende lening staan.

Let ook goed op andere kredieten zoals HY krediet of SR krediet

Ook als er andere achterstanden op bepaalde kredieten worden vastgelegd zijn de meeste hypotheekverstrekkers behoorlijk streng. Ook al heb je een simpele A of H codering wordt er weinig coulance getoond. Andere zaken zoals een HY krediet (achterstand op de hypotheek) of een SR krediet (schuldregeling) zorgen ook voor problemen bij het aanvragen van een bkr registratie en hypotheek

BKR registratie telefoon hypotheek

Het afgelopen jaar is er weer iets veranderd in de wereld van BKR registraties. Een telefoonabonnement met een ”gratis” telefoon wordt namelijk automatisch omgezet in een BKR registratie. Daardoor heeft BKR registratie telefoon hypotheek invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

  • Uit onderzoek van de AFM kwam naar voren dat ongeveer 60 procent van de jongvolwassenen tussen de 25 en 34 jaar een telefoon op afbetaling heeft. Als je kijkt naar de categorie 18 tot 24 jaar ligt dit zelfs op 85%. Door deze nieuwe regeling worden nieuwe abonnementen met een telefoon van meer dan € 250,- gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Hypotheek zonder bkr toetsing is niet mogelijk

Zoals je wellicht al verwacht is het in Nederland niet mogelijk om een hypotheek zonder BKR toetsing aan te vragen. Dat komt omdat alle banken verplicht zijn om te toetsen hoe jouw BKR historie er precies uitziet.

Daarnaast moeten banken een goede bepaling kunnen maken van de betaalbaarheid van alle maandlasten. Om de betaalbaarheid goed te bepalen moet de bank weten wat er aan overige leningen lopen en de maandlast van deze leningen worden meegenomen in de totale berekening van je maximale hypotheek.

Heb je dus een lening lopen bij een kredietverstrekker, dan kun je minder hypotheek krijgen. Het is overigens niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen als je een lening hebt lopen, echter wordt er in de meeste gevallen dan wel een lager bedrag ter beschikking gesteld.

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Maximale lening

€ 1.500,-

Binnen 24 uur?

Ja

BKR Check

Nee

✓ €100 tot €1.500 euro krediet

In 2 minuten aangevraagd

✓ Ook geschikt met BKR notering

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Maximale lening

1.500,-

Binnen 24 uur?

Ja

BKR Check

Nee

✓ €100 tot €1.500 euro krediet

In 2 minuten aangevraagd

 Ook geschikt met BKR notering

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Maximale lening

€ 50.000,-

Binnen 24 uur?

Ja

BKR Check

Ja

✓ €1000 tot €50.000 euro krediet

In 2 minuten aangevraagd

BKR lenen kan soms mogelijk zijn

Bekijk hier handige video’s over hypotheek met BKR registratie