Het hebben van een financiële buffer is belangrijk voor iedereen. We hebben in ons leven namelijk allemaal wel eens te maken met een tegenvaller. Nu zal dit voor de een wat ingrijpender zijn dan voor de ander, maar is het wel prettig dat wanneer je onverwacht voor een grote financiële tegenvaller komt te staan, je een buffer hebt waarmee je dit kunt opvangen. Overigens geldt dit niet alleen voor nu, maar ook voor later. De meeste mensen die met pensioen gaan, moeten namelijk financieel inleveren op hetgeen wat ze nu hebben, het kan daarom dus prettig zijn om een buffer voor later te hebben, zodat je iets hebt om op terug te kunnen vallen. Omdat we zien dat lang niet iedereen hier de noodzaak van inziet, hebben we een aantal redenen voor je op een rijtje gezet.
Waarom heb je een financiële buffer nodig?
De reden dat een financiële buffer belangrijk is, is voor iedereen anders. Waar we wel vooral zien dat het gaat om het kunnen opvangen van financiële tegenvallers, zien we ook dat veel mensen een extra zak geld willen hebben wanneer ze met pensioen gaan. Zo kan het verstandig zijn om een deel van je spaargeld te laten beleggen door een vermogensbeheerder, zodat je op lange termijn een mooi vermogen bij elkaar weet te krijgen. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje bij Evi van Lanschot, voor meer over pensioen voor later.
Manieren om een buffer op te bouwen
Het opbouwen van een buffer kun je op een aantal verschillende manieren doen. Vaak zien we dat mensen ervoor kiezen te sparen, wat overigens ook een verstandige keuze is. Wat daarbij wel belangrijk is, is om vooraf en vooral ook automatisch te sparen. Zo leer je namelijk direct omgaan met het bedrag dat je nog tot je beschikking hebt en kom je niet in de verleiding meer op te maken dan je zou willen en dus die maand niet spaart. Ons advies is wel om bijvoorbeeld te kiezen voor een vast percentage, zodat je ook bij een loonsverhoging evenredig meer gaat sparen. Om ervoor te zorgen dat je kunt sparen, is het belangrijk minder uit te geven dan je verdient. Dit kan door je lasten te verlagen, maar ook door ervoor te zorgen dat er meer binnenkomt.
Hoeveel heb je nodig?
Het is belangrijk om een realistisch doel voor je financiële buffer te stellen. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens drie tot zes maanden aan levensonderhoud te sparen. Dit bedrag zou voldoende moeten zijn om in je basisbehoeften te voorzien mocht je plotseling zonder inkomen komen te zitten. Je kunt je dus wel voorstellen dat de buffer voor een alleenstaande een stuk lager is, dan wanneer je een gezin met twee kinderen hebt. Daarbij komt ook dat er een verschil is of je een of twee auto’s voor de deur hebt staan.
Schakel een financieel coach in
We zien steeds vaker dat mensen het lastig vinden om te kunnen omgaan met geld. Omdat het wel belangrijk is dat je een buffer hebt, is het aan te raden om een coach in te schakelen. Deze kunnen je vaak met een paar handige tips eenvoudig helpen iedere maand minder uit te geven dan er binnenkomt, puur door je bewust te laten worden van hetgeen wat je doet. Zo is een belangrijke stap om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, aangezien een groot deel van de mensen helemaal geen idee heeft wat er nu iedere maand binnenkomt en vervolgens ook weer uitgaat. Op basis daarvan kan er dan een plan gemaakt worden, zodat je op termijn een mooie buffer kunt opbouwen en je geen zorgen hoeft te maken bij een financiële tegenslag.
Schakel een financieel coach in
We zien steeds vaker dat mensen het lastig vinden om te kunnen omgaan met geld. Omdat
het wel belangrijk is dat je een buffer hebt, is het aan te raden om een coach in te
schakelen. Deze kunnen je vaak met een paar handige tips eenvoudig helpen iedere maand
minder uit te geven dan er binnenkomt, puur door je bewust te laten worden van hetgeen
wat je doet. Zo is een belangrijke stap om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen,
aangezien een groot deel van de mensen helemaal geen idee heeft wat er nu iedere maand
binnenkomt en vervolgens ook weer uitgaat. Op basis daarvan kan er dan een plan gemaakt
worden, zodat je op termijn een mooie buffer kunt opbouwen en je geen zorgen hoeft te
maken bij een financiële tegenslag.
0 reacties