Gemeentelijke kredietbank, wat houdt het precies in & wat zijn de voorwaarden? | Bekijk het hier!

jul 28, 2020 | 0 Reacties

De gemeentelijke kredietbank is een lening verstrekker voor mensen die geen lening kunnen krijgen bij een normale bank. Het is in wezen een gemeente lening. De redenen waardoor je geen lening kunt krijgen zijn talrijk.

Dit kan bijvoorbeeld komen door een BKR-registratie of te weinig eigen spaargeld of inkomen. De GKB biedt hiervoor een oplossing. Hoe het precies werkt en wat de voorwaarden zijn bespreken we hieronder.

Gemeentelijke kredietbank lening aanvragen

De lening van de gemeentelijke kredietbank werkt met een minimaal te lenen bedrag van € 500,- met een maximum tot € 4.000,- euro. Deze onder- en bovengrens kunnen variëren per gemeente. Hoeveel je exact kunt lenen hangt af van je inkomen en eventuele schulden.

Uiteraard wordt hier wel soepeler mee omgegaan dan bij een reguliere kredietverstrekker. Een gemeentelijke kredietbank lening aanvragen is dan vaak ook makkelijker dan het aanvragen van een reguliere lening bij een grote bank zoals de ING of Rabobank.

GKB: de voorwaarden

Allereerst is het goed om te weten dat de voorwaarden voor de GKB per gemeente verschillen. Geld lenen gemeente is daarom ook niet overal hetzelfde. Kijk op de website van je eigen gemeente voor de (lokale) actuele voorwaarden. Over het algemeen wordt het geld lenen bij gemeentelijke kredietbank onder de volgende voorwaarden getoetst:

 • Je bent minimaal 18 jaar ;
 • Je hebt een regelmatig inkomen;
 • Je inkomen is niet hoger dan 130 procent van het minimumloon;
 • Is je inkomen hoger? Laat dan zien dat je geen lening krijgt bij een bank;
 • Je woont in de gemeente (soms mag je ook in een aangrenzende gemeente wonen)

Rentepercentage en kosten

De kosten, bestaand uit het rentepercentage van het krediet, zijn ook werking bij de gemeentelijke kredietbank. Zelf een gemeente lening aanvragen? Tijdens dit proces zal je eigen gemeente je op de hoogte stellen van het, te betalen rentepercentage over het openstaande krediet. Dit is afhankelijk van verschillende factoren per gemeente.

Een van de factoren waar gemeentes vaak rekening mee houden is het inkomen. Verdien je onder het bijstandsniveau? Dan kun je vaak minder lenen, maar is het rentepercentage ook een stuk lager. Vrijwel altijd ontstaat er een mooie win-win situatie en wellicht is een gemeente lening aanvragen ideaal voor jouw toekomstplannen.

GKB: in welke leenvorm?

De gemeentelijke kredietbank maakt voornamelijk gebruik van de leenvorm genaamd “persoonlijke lening“. Bij een persoonlijke lening van de gemeentelijke kredietbank gelden dezelfde voorwaarden als normaal. Je krijgt het leenbedrag in één keer op jouw rekening gestort.

Daarbij is de looptijd en het rentepercentage op voorhand bepaald en vastgesteld. Hierdoor weet je exact hoeveel je elke maand kwijt bent en wanneer je klaar bent met het aflossen van de (voordelige) gemeente lening.

Doorlopend krediet

Heel soms maken gemeentes ook gebruik van het doorlopend krediet. Hierbij is het rentepercentage niet vastgesteld en fluctueert deze mee met de markt. Wel is het openstaande krediet gemakkelijk, (tot een voorafgesproken limiet), op te nemen en weer af te lossen.

Een gemeentelijke kredietbank lening aanvragen op deze manier gebeurt een stuk minder vaak, maar is niet onmogelijk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het krediet altijd weer opgenomen kan worden, ook het deel dat is afgelost. Dit brengt logischerwijs een aantal risico’s met zich mee.

Gemeentelijke kredietbank ervaringen

Denk je erover om een gemeentelijke kredietbank lening aan te vragen? Dan is het een goed idee om eerst even op de website van de Sociale Banken Nederland te kijken. Op deze (overheids)website kun je gemakkelijk zien welke gemeentes fungeren als een zogenaamde GKB.

Klik op de gemeente waar je woont en zie direct, geheel vrijblijvend, of er bij jou een gemeente lening mogelijk is. De ervaringen met de gemeentelijke kredietbank lening zijn erg goed. Zeker als je niet bij een bank kunt lenen, vanwege persoonlijke omstandigheden.

Daarbij kun je gemakkelijk een kleiner bedrag, bijvoorbeeld 1.000 euro lenen voor een korte tijd. Ideaal als je even krap zit en niet veel overhoudt elke maand. De gemeentelijke kredietbank biedt in dat opzicht een echte uitkomst! Kom je er toch niet uit met het GKB? Geen probleem, je kunt altijd nog proberen om een lening af te sluiten zonder BKR toetsing.

Hierbij wordt er niet gekeken naar het kredietverleden, wel kun je tot een maximaal bedrag van € 1.500,- lenen. Desalniettemin is het een mooie oplossing voor het snel aanvragen en lenen van geld. Een proces dat bij de Gemeentelijke Kredietbank doorgaans wat langer duurt. Vergelijk snel alle kredietverstrekkers!

Alle kredietverstrekkers vergelijken 

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over de gemeentelijke kredietbank