Geld lenen zonder rente in 2020 | Mogelijkheden & opties

aug 2, 2020 | 0 Reacties

Een lening zonder rente klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar ze bestaan! Het klinkt niet alleen te mooi om waar te zijn, het klinkt zelfs raar. Want waarom zou je als kredietverstrekker geld uitlenen zonder hiervoor een rentepercentage te vragen. Op deze manier verdien je zelf niets? Een lening zonder rente is daarom ook geen veelvoorkomende vorm van geld uitlenen en komt zeker niet vaak voor. Er zijn enkele uitzonderlijke situaties waar dit wel gebeurd, deze bespreken we hieronder.

Daarnaast zijn er ook situaties te bedenken waar mensen geld lenen aan bijvoorbeeld familie zonder rente. Dit is de andere kant van het verhaal en kan problemen veroorzaken. Hieronder gaan we ook hier dieper op in, geld lenen zonder rente is een interessant onderwerp, wellicht kan jij ook profiteren. Lees je mee?

Geld lenen van familie zonder rente

Vandaag de dag lenen veel ouders geld aan hun kind(eren) voor bijvoorbeeld de opleiding, het levensonderhoud of de schoolboeken. Hoewel de onderhandse lening een makkelijke oplossing lijkt om te lenen zonder rente, is dit in wezen niet zo. Geld lenen aan en van ouders mag namelijk ook niet zonder een rentepercentage te rekenen. Het is namelijk verplicht door de Belastingdienst dat er een marktconforme rente wordt gerekend over de openstaande schuld. Daarbij mag de lening niet direct opeisbaar zijn.

Wordt er geen (debet) rente gerekend? Dan ziet de fiscus dit krediet als een schenking. Dit houdt in dat er, (boven de schenkvrijstelling), belasting betaald moet worden. Bij een direct opeisbare lening is dit dan weer niet het geval, hierbij gaat schenkbelasting niet op.

De commerciële “Rentevrije” lening

Iets wat steeds meer opduikt is de commerciële rentevrije lening. In de autobranche wordt dit lokkertje nog wel eens ingezet om te zorgen dat je een auto koopt met auto financiering. Hierbij leen je geld van de dealer waarmee de bolide wordt gefinancierd. Deze betaal je in deze situatie geleidelijk af over een looptijd van enkele jaren.

Dit lijkt erg mooi, maar is te mooi om waar te zijn. De autodealer is een commerciële partij en moet geld verdienen, logischerwijs focust zij zich mee op auto’s verkopen dan leningen verstrekken. Over een gunstige concurrentie positie beschikken ze dan ook niet. Als je een deal in deze vorm krijgt aangeboden is er vaak sprake van een auto die duurder is geprijsd of is de dealer niet geïnteresseerd in een onderhandeling over de verkoopprijs.

De waarschuwing ‘geld lenen kost geld’ komt in dit geval 100% tot zijn recht. Geld lenen voor een auto bij een gespecialiseerde kredietverstrekker is goedkoper dan een auto financiering bij de dealer, ondanks dat hier technisch gezien sprake is van geld lenen zonder rente.

Overheid: geld lenen zonder rente

De overheid, (en niet alleen de onze), kan tegen een percentage van onder nabij de 0% geld lenen bij andere landen. Deze landen weten vrij zeker dat ze het geld terug gaan krijgen, omdat de overheid van het lenende land gemakkelijk het geld kan uitzetten tegen een hoger percentage. Hierdoor wordt er snel winst gemaakt en kan de staat die het geld heeft uitgeleend worden terugbetaald. Deze manier van lenen is uiteraard niet toegankelijk voor het publiek.

Geld lenen bij DUO

Dan is er nog de studentenlening. Hoewel veel studenten liever kiezen voor geld lenen van familie zonder rente, zit er voor een andere grote groep niets anders op dan aan te kloppen bij DUO. Niets mis mee, dit is namelijk een uitstekend voorbeeld van geld lenen zonder rente. Voorheen werd dit systeem het sociaal leenstelsel genoemd, wel hebben er wat veranderingen plaatsgevonden.

Het rentepercentage bij DUO verandert jaarlijks. Echter is dit percentage in de praktijk de laatste jaren al vastgesteld tegen een percentage van 0%. Volledig rentevrij dus. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat dit volgend jaar ook het geval is, wel zullen de rentes niet in een keer explosief stijgen.

Houdt rekening met een stijging van 0.1 of 0.5 procent. Budgetteer hier ook mee, dan weet je dat je altijd veilig zit. In dit geval komt geld lenen zonder rente je niet duur te staan.

Islamitische bank lenen zonder rente

Bij de islamitische bank lenen zonder rente. Je zult je misschien afvragen, waarom bij de islamitische bank? Dat heeft een simpele reden. Deze bank moet, vanuit geloofsovertuiging, een rente aanbieden tegen een percentage van 0%. Vanuit de islam bestaat de overtuiging dat er geen winst gemaakt mag worden op een verstrekt krediet. Rente is dus uit den boze en mag absoluut niet in rekening worden gebracht.

Lees ook: GKB

Vergelijk en kies jouw lening

Of je nu kiest voor geld lenen zonder rente, zoals hierboven, of een standaardlening van een reguliere Nederlandse bank, vergelijken is altijd goed en kan geen kwaad. Kijk wat jouw opties zijn en vergelijk de verschillende kredietverstrekkers waarbij jij geld kunt lenen. Of dit nu jouw ouders is op basis van een lening zonder rente, bij DUO, of de Rabobank, alles is te vergelijken.

De rente berekenen lening zonder aflossing kan daarom ook via ons. Op onze website kun je gemakkelijk en snel verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken om tot het beste aanbod voor jouw situatie te komen. Onafhankelijk, snel en gratis weet jij vervolgens of geld lenen zonder rente de beste optie is voor jou!

Alternatieve leenvormen vergelijken

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over geld lenen zonder rente