Geld lenen voor de verbouwing, is het mogelijk?

mrt 16, 2019 | Leningen | 0 Reacties

Kosten van een verbouwing

Voordat je gaat verbouwen is het van belang dat je allereerst de kosten van de verbouwing in kaart brengt, zo weet je hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je uiteindelijk misschien nog moet bijlenen om het plaatje rond te krijgen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om een extra hypotheek te nemen, een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om jouw huidige hypotheek te verhogen om de verbouwing te financieren. Het huis wordt immers meer waard door de geplande verbouwing.

Verhogen van je hypotheek

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huidige hypotheek te verhogen als ze kiezen voor een verbouwing. Zo kun je bijvoorbeeld de overwaarde op je woning gebruiken om de gehele verbouwing te kunnen betalen. Vaak is het huis meer waard dan de hypotheek, je kunt er dan voor kiezen om dit verschil vrij te maken bij de bank om de verbouwing te realiseren. Je hebt twee verschillende opties die je kunt toepassen met een hypotheek, dit wordt hieronder uiteengezet.

Gebruik maken van een onderhandse verhoging

Het kan zomaar zijn dat de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster op het moment hoger is dan dat die was toen je jouw hypotheek afsloot. Hierdoor kun je een onderhandse verhoging laten toepassen om extra geld los te krijgen. Het is namelijk zo dat de hypotheek vaak aan het begin te hoog wordt ingeschreven en je hebt inmiddels ook al een groot deel van de hypotheek afbetaald. Het verschil wat hierdoor ontstaat kun je gebruiken om de hypotheek onderhands te verhogen om een verbouwing te kunnen bekostigen.

Nemen van een tweede hypotheek

Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de bank om een tweede hypotheek af te sluiten om de verbouwing te kunnen bekostigen. Vaak wordt dit gedaan als er met de eerste hypotheek geen extra geld meer te lenen is en als onderhandse verhoging niet mogelijk is.

Houdt er wel rekening mee dat jouw eerste hypotheek niet verdwijnt en dat een aanvraag voor een tweede hypotheek altijd wordt gezien als een nieuwe aanvraag. Dit betekent dat er altijd een BKR toetsing gaat plaatsvinden om te kijken of het financieel verantwoord is om jou een tweede hypotheek te verschaffen.

Hypotheek levert belastingvoordeel op

Wanneer je ervoor kiest om een verbouwing te gaan bekostigen door middel van verhoging van de hypotheek, dan is het geld dat je extra opneemt ook nog is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dus dat je daadwerkelijk belastingvoordeel ervaart bij deze keuze. Echter zitten hier wel wat eisen aan, zo moet je een hypotheek wel in 30 jaar annuïtair afgelost hebben om van dit belastingvoordeel te profiteren.

Oversluiten van je hypotheek voor een verbouwing

Terwijl je aan het kijken bent naar het verhogen van jouw hypotheek of voor een nieuwe tweede hypotheek, dan is het allereerst slim om te gaan kijken of het niet een goed idee is om jouw hypotheek te oversluiten naar een andere aanbieder. Misschien betaal je namelijk bij een andere aanbieder een stuk minder rente en heb je betere voorwaarden. Met een zakelijke krediet kan dit anders liggen, let hier dus goed op voordat je de keuze maakt om daadwerkelijk over te sluiten naar een andere aanbieder.

Verbouwing financieren met doorlopend krediet of persoonlijke lening

Je hoeft natuurlijk niet altijd aanspraak te maken op jouw hypotheek bij een verbouwing. Het is namelijk ook gewoon mogelijk om te kiezen voor doorlopend krediet of een persoonlijke lening om de verbouwing te bekostigen. Hieronder leggen we deze twee opties uit zodat het wat duidelijker wordt.

Doorlopend krediet

Als je gaat voor doorlopend krediet, dan ga je voor een flexibele lening. Zo kun je tijdens de looptijd extra geld opnemen, maar kan ook de rente tijdens de gehele looptijd veranderen. Dit neemt wel wat extra financiële risico’s met zich mee uiteraard. Ook weet je niet wat de gehele looptijd van een doorlopend krediet zal zijn, houdt hier dus rekening mee bij het afsluiten van een doorlopend krediet. Wil je geld lenen zonder BKR? Dit is in veel gevallen mogelijk, echter kun je hiermee niet beschikken over enorme kredieten.

Kiezen voor persoonlijke lening

Als je wat meer zekerheid wilt hebben, dan is het verstandig om te kijken naar de persoonlijke lening. Je hebt namelijk een stuk meer zekerheid doordat je weet hoelang de looptijd is en hoeveel rente je moet betalen over de gehele looptijd van de lening. Daarnaast ervaar je met een persoonlijke lening ook fiscaal voordeel doordat het geld wordt gebruikt voor de verbouwing van jouw huis. De rente is dan aftrekbaar bij de belastingdienst. Om deze reden is de persoonlijke lening en starters een goede combinatie.

Genoeg keuze

Zoals je hebt kunnen lezen kun je gaan voor de optie hypotheek, maar ook voor de persoonlijke lening en doorlopend krediet. Klinkt misschien allemaal overweldigend, maar als je precies weet wat de gehele verbouwing gaat kosten, dan is een keuze voor welke leenvorm snel gemaakt. Houdt er wel rekening mee dat geld lenen geld kost, maar het verbouwen van jouw huis zorgt weer voor een stukje meerwaarde. Wil je meer geld lenen tips? Druk dan snel op de link.

verbouwen en geld lenen
geld lenen en verbouwen

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Handige & leuke Video’s