[rank_math_breadcrumb]

Geld lenen aan kind in 2022? | Waar rekening mee te houden?

door | jun 23, 2022 | Geld Lenen | 0 Reacties

Geld lenen aan je kind is heel goed mogelijk en kan financieel zelfs voordelen opleveren, mits je de juiste keuzes maakt. Daarom is het enorm belangrijk om alles goed te regelen, zodat het niet verkeerd uitpakt.Wat zijn je mogelijkheden en waar moet je op letten bij het geld lenen aan kind voor huis? Ook belastingtechnisch […]
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

N
Persoonlijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Geld lenen zonder gedoe.

1
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★ 

8,7/ 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000

Eisen

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen

9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet
4
kredietconcurrent logo
Binnen enkele uren duidelijkheid

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten
5

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5

Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem
6

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening
KredietSpotter

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7.9 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen 1 werkdag antwoord op je aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten
Zakelijke en particuliere leningen
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

geld lenen aan kind

Geld lenen aan je kind is heel goed mogelijk en kan financieel zelfs voordelen opleveren, mits je de juiste keuzes maakt. Daarom is het enorm belangrijk om alles goed te regelen, zodat het niet verkeerd uitpakt.Wat zijn je mogelijkheden en waar moet je op letten bij het geld lenen aan kind voor huis? Ook belastingtechnisch zijn er een aantal belangrijke punten. Belastingdienst geld lenen aan kind gaat gepaard met een aantal voorwaarden.

Waarom geld lenen aan kind voor aankoop huis?

Geld lenen aan kind voor aankoop huis, waarom zou je dat doen? Daar zijn tal van redenen voor. Wanneer jouw zoon of dochter graag een huis wil kopen kun jij daaraan bijdragen door middel van een lening. Wanneer er sprake is van een renteloze lening gaat het om een schenking. Je mag jouw kind maximaal €5.363 schenken.

Wil je jouw kind geld lenen zodat hij of zij een grote aankoop kan doen? Dit is goed mogelijk, maar er dient wel rekening te worden gehouden met de rente. Dit percentage is 6%. Leen je je kind een bedrag van €100.000? Dan is 6% rente een bedrag van €6.000 per jaar. Hier gaat de €5.363 af die je als ouders mag schenken.

Geld lenen aan kind voor aankoop huis? Let hier op

Het is belangrijk om op een aantal dingen te letten wanneer je geld leent aan je kind of wanneer je als kind geld leent van je ouders. Je kunt namelijk niet zomaar lenen zoveel je wilt, zonder rente en duidelijke afspraken. Geld lenen aan kind voor huis? Hieronder vind je een handige aantal tips voor het geld lenen aan je kind:

 • Kijk naar het budget: leen alleen geld aan je kind als zij het maandelijkse aflosbedrag kunnen veroorloven, maar ook alleen als je dit als ouders kunnen missen. Betalingsproblemen zijn een nadelige bijkomendheid.
 • Betaal een marktconforme rente: je kind is verplicht om een marktconforme rente te betalen wanneer jij geld leent. Geen of minder rente betalen betekent dat dit percentage gezien wordt als een schenking. Over deze schenking betaal je als ouders een hoge belasting.
 • Leg afspraken vast: voorkom vervelende situaties en leg van te voren belangrijke afspraken vast. Hierdoor blijven de afspraken helder en ontstaat er geen onduidelijkheid over het geld lenen aan kind voor huis.

Zo werkt geld lenen aan kind

Geld lenen aan kind? Wanneer je besluit geld aan je kind te lenen is het aan te raden om dit schriftelijk vast te leggen in een gezamenlijke overeenkomst. Op deze manier schep je duidelijkheid en weten zowel ouders als het kind wat de regels zijn.

Ook voor de Belastingdienst is het belangrijk dat er een schriftelijke overeenkomst is. Je hebt de keuze uit twee mogelijkheden voor het vastleggen van een leenovereenkomst:

 • Met notaris
 • Zonder notaris

Geld lenen aan je kind met notaris

Het is mogelijk om te kiezen voor een notariële akte, maar dit is niet verplicht. Wel als je als ouders een hypotheekrecht wilt, dan heb je een notaris nodig. Dit hypotheekrecht houdt in dat je als ouders de woning kan laten verkopen wanneer je kind de lening niet aflost. In de meeste gevallen wordt er echter gekozen voor een lening zonder dit hypotheekrecht.

Lees ook: garant staan voor de hypotheek

Ook voor de ervaring kun je een notaris inschakelen. Alles wordt op deze manier professioneel geregeld en daarnaast kun je ook advies krijgen over bepaalde zaken. Notaris inhuren? Kies dan een goede en gespecialiseerde notaris. Zo wordt het geld lenen aan kind goed geregeld.

Geld lenen aan kind voor aankoop huis zonder notaris

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een overeenkomst te maken. Je moet hierin de vermelden om welk bedrag het gaat, de looptijd, de rente en hoe de lening zal worden terugbetaald. Er zijn allerlei afspraken die je kunt vastleggen in zo’n overeenkomst.

Zo kun je in deze akte zetten dat de lening bij een echtscheiding of faillissement direct moet worden terugbetaald. Het is aan te raden om iemand mee laten kijken die verstand heeft van financiële zaken.

Geld lenen aan kind Belastingdienst

Belastingdienst geld lenen aan kind? Natuurlijk komt de Belastingdienst erbij kijken wanneer je geld wilt lenen. Wanneer je voor je woning geld leent bij je familie mag je de rente aftrekken. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De lening wordt gebruikt voor het kopen, verbouwen of onderhouden van een eigen woning
 • Geld lenen aan je kind? De lening moet binnen 30 jaar zijn afgelost. Is de lening afgesloten na 1 januari 2013? Dan moet je elk jaar een minimum bedrag aflossen; dit bedrag wordt vooraf vastgesteld.
 • Geld lenen aan kind Belastingdienst? De rente die betaald wordt over de lening komt overeen met rente die zou worden betaald bij een bank
 • Zowel de lener als de geldverstrekker zijn geen fiscale partners
 • De renteaftrek geldt alleen wanneer de gegevens van de lening bekend zijn bij de Belastingdienst.

Regeling geld lenen aan kind belastingdienst

Er zijn dus een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen bij de belastingdienst geld lenen aan kind. Het is belangrijk om hier goed op te letten zodat je de rente af kunt trekken. Geld lenen aan kind kan daardoor financieel meevallen.

Geld lenen aan kind: familielening en de bank

Wanneer een kind een lening afsluit bij zijn of haar ouders en daarnaast ook een hypotheek wil bij de bank, moet rekening houden met een aantal punten.

Ten eerste telt de lening mee bij de berekening van de maximaal te krijgen lening. De rente over deze lening telt ook zwaar mee en daar moet de bank rekening mee houden. Ze kunnen een kind in dit geval dus minder lenen omdat hij of zij anders maandelijks in de knel komt.

Geld lenen aan je kind, oftewel een familielening kan minder zwaar meespelen op het moment dat de ouders een schriftelijke verklaring geven waarin zij aangeven jaarlijks geld te willen schenken.

Een familielening kan ook een gunstig effect hebben op de hypotheek. Er hoeft dankzij deze lening minder geld van de bank geleend te worden, waardoor de bank een lagere risico-opslag rekent. Dit kan zorgen voor een gunstiger hypotheektarief. Geld lenen aan je kind heeft dus zo zijn voordelen.

Geld lenen aan kind? Maak een goede keuze met Spaarbuidel

Bij Spaarbuidel kun je terecht voor alle informatie over geld lenen, maar ook over waar je deze lening het beste kunt afsluiten. Geld lenen aan je kind kan veel vragen met zich mee brengen.Hoe regel je dit bijvoorbeeld met de Belastingdienst? Hier vind je een antwoord op je vragen én heb je de mogelijkheid om verschillende banken met elkaar te vergelijken voor een aantrekkelijk aanbod.

Andere lezen ook:

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:41

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=