Direct opeisbare lening, hoe werkt het precies? Lees jezelf in & profiteer direct!

apr 28, 2020 | 0 Reacties

De direct opeisbare lening, in de meeste gevallen zie je deze termen niet graag. Desalniettemin krijg je er mee te maken, in de algemene voorwaarden staan vrijwel altijd afspraken beschreven over de opeisbaarheid lening. Deze afspraken bepalen wanneer de kredietverstrekker het geleende schuldbedrag vervroegd mag opeisen.

Voor de meeste nieuws dat ze niet graag willen horen. Goed om te weten is dat de voorwaarden omtrent een lening opeisen bij banken of kredietverstrekkers kunnen verschillen. Het is dan ook verstandig om jezelf in te lezen over de direct opeisbare lening. Lees je mee?

Wanneer kunnen ze uw lening opeisen?

Bij het aangaan van een betalingsverplichting krijgt u te maken met de algemene voorwaarden van de door u gekozen kredietverstrekker. Wanneer u zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, kan een verstrekker uw lening opeisen. Dit is natuurlijk voor niemand een ideale situatie, en daarom is het belangrijk uzelf goed in te lezen voordat u een betalingsverplichting aangaat.

Let op: In deze gevallen kunt u te maken krijgen met een direct opeisbare lening.

 • Wanneer u foutieve gegevens heeft doorgegeven, waardoor u niet terecht uw lening heeft verkregen.
 • Bij een betalingsachterstand van minimaal 2 maanden. In veel gevallen zal uw kredietverstrekker proberen om samen tot een oplossing te komen.
 • Wanneer u niet meer in Nederland woonachtig bent.
 • U verhuist in een korte tijd naar het buitenland.
 • Als u failliet bent verklaart door een rechter.
 • Als u een lening heeft MET een onderpand, Houdt rekening met het feit dat u toestemming van uw kredietverstrekker of bank nodig heeft om tot een verkoop te komen. Worden de voorwaarden niet nageleefd kun je te maken krijgen met een direct opeisbare lening.

De hierboven benoemde punten zijn veel voorkomend, maar wij kunnen niet stellen dat de opeisbaarheid lening alleen in dit soort situaties voorkomt. Ben dan dus ook altijd goed op de hoogte van de voorwaarden.

Opeisbaarheid onderhandse lening

De opeisbaarheid onderhandse lening staat vrijwel altijd vast, wanneer er duidelijke afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld: de hoogte en de betalingstermijn van het openstaande geldbedrag etc. In de meeste gevallen bij een onderhandse lening hebben we te maken met familie of vrienden die elkaar op weg willen helpen. Het werkt dan ook weer net wat anders dan een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Denk daarbij aan een verhuizing, nieuwe auto of een verbouwing. De mogelijkheid is er dat u als ouder te maken krijgt met de opeisbaarheid lening ouders. Wanneer beide partijen akkoord zijn, wilt u natuurlijk dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.

Maar wat als dit helaas niet gebeurd? Kunt u dan een onderhandse lening opeisen? Ja, hiervoor is er een opeisbaarheid onderhandse lening brief opgemaakt. Hierop staat zwart op wit beschreven wat de afspraken zijn die worden gehanteerd tijdens de leenperiode.

Geen leuke klus om achteraan te gaan, gelukkig zijn er enkele tips op het internet te vinden die u wellicht verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een voorbeeldbrief lening opeisen of voorbeeldbrief opeisen lening. Echter moet u zich ook beseffen dat niet alles klopt op het internet, het is dan ook vaak gratis. 

Zeker zijn van een sluitende afspraken in een waterdicht contract binnen enkele minuten? Rocketlawyer voorziet je binnen enkele seconde van de perfecte voorbeeldbrief die u vervolgens kunt personaliseren. Klik hier om de prijzen te bekijken!

Direct opeisbare lening rente: onderhandse lening

In familie en vrienden sferen komt onderhands lenen nog vaak voor. Een dochter wil samen met haar nieuwe vriend een huis kopen of uw beste vriend wil een nieuwe zaak starten.

Gaat u met ze in zee? Dan spreken we over een onderhandse lening. Nu we het erover hebben moeten we je ook vertellen over de direct opeisbare lening rente. De Belastingdienst heeft een rente voor de direct opeisbare lening vastgesteld.

Hier zit een minimum aan verbonden van 6 procent. Wanneer er minder rente berekend wordt, spreekt de Belastingdienst van een schenking. Als dit het geval is zal er ook schenkbelasting moeten worden betaald. 

Lening opeisbaar stellen

Je bestaande lening opeisbaar stellen zonder dwang van de kredietverstrekker, is het mogelijk? In sommige gevallen hebben kredietnemers baat bij het opeisbaar stellen van hun krediet.

Dit kan bijvoorbeeld zijn bij financiële meevallers waarbij extra of zelfs volledig kan worden afgelost. Dit heeft te maken met het feit dat bij veel kredietvormen vervroegd aflossen gepaard gaat met boetes.

Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wij hebben in de praktijk nog geen cases kunnen vinden over particuliere of zakelijke partijen die hun lening opeisbaar hebben gesteld en aflosboetes hebben voorkomen.

Echter is het niet zo dat iedere leenvorm is belast met overstapboetes, er zijn genoeg verstrekkers die dit soort regelingen niet hanteren. Je komt ze ook tegen in onze vergelijker. We raden een vergelijking maken dan ook altijd aan, zo bent u van alle voorwaarden en rentepercentages op de hoogte en kunt u een weloverwogen keus maken.

Bekijk ook eens andere soorten leningen:

Klik op de links om meer informatie te lezen over deze onderwerpen.

Direct opeisbare lening vergelijken 2020

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over de direct opeisbare lening