[rank_math_breadcrumb]

Beleggen voor beginners, wat is het?

door | jun 9, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Je hebt er vast wel eens over nagedacht om te beginnen met beleggen, maar je hebt vaak het idee dat je er veel kennis of geld voor nodig hebt. Waar dit vroeger nog vaak het geval is, zijn er tegenwoordig verschillende manieren om te beleggen met een kleine portemonnee. Daarnaast is de informatievoorziening flink toegenomen, […]

Je hebt er vast wel eens over nagedacht om te beginnen met beleggen, maar je hebt vaak het idee dat je er veel kennis of geld voor nodig hebt. Waar dit vroeger nog vaak het geval is, zijn er tegenwoordig verschillende manieren om te beleggen met een kleine portemonnee. Daarnaast is de informatievoorziening flink toegenomen, waardoor je op elk moment informatie kan inwinnen en je portefeuille kan wijzigen. Met het aanbod van online brokers kun je met je smartphone overal en altijd inzicht hebben in de aandelenmarkt, of je kunt er voor kiezen om het geld te laten beheren in een fonds. Het aanbod en de mogelijkheden zijn tegenwoordig enorm, waardoor beleggen zelfs voor beginners eenvoudig is.

Beleggen voor beginners, het beste moment?

Als je van plan bent om te gaan starten met beleggen, wil je natuurlijk op het juiste moment instappen. Vaak wachten beginners met instappen totdat de koersen dalen zodat ze een aandeel of fonds goedkoper kunnen inkopen. Hoewel het natuurlijk fijn is om een aandeel voor een lagere prijs te kopen, is het voor het behalen van rendement over de langere termijn vaak niet bepalend. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om op de korte termijn te gaan handelen, maar bij beleggen voor beginners wordt dit afgeraden. 

Als je gaat investeren op de beurs is het voor starters vaak aangeraden om te investeren in fondsen of hun risico te spreiden over verschillende aandelen. Op deze manier verklein je het risico op het verliezen van geld, waarbij je op de lange termijn flinke rendementen kan behalen. Als je gaat beleggen met een looptijd van 25 tot 30 jaar wordt er over het algemeen een rendement van 7% behaald. Hierbij geldt wel dat je niet elk jaar 7% rendement behaald, want de markt gaat door de jaren heen omhoog en omlaag. Het kan zo zijn dat je een jaar een negatief rendement hebt behaald, waarna je het jaar erop een positief rendement behaald. 

Daarnaast behaal je met het beleggen in aandelen vaak over rendement over rendement. Dit wordt ook wel compound interest genoemd, wat bij beleggen voor beginners een interessante statistiek is om mee rekening te houden. Mocht je een aandeel kopen voor €3.000,- en dit aandeel stijgt met 5% in waarde, dan is dit aandeel een jaar later €3.150,- waard. Mocht het aandeel weer met 5% in waarde stijgen, zal je een waardestijging ontvangen over de €3.000,- en over de €150.- rendement van het jaar ervoor. Dit gaat zo door tot je de aandelen van de hand doet, dus bij beleggen voor beginners is het verstandig om de beleggingen vast te houden. 

Starten met beleggen, maar waarin?

Als je gaat beginnen met beleggen ben je vaak nog nieuw op de beurs en heb je geen idee waarin je moet investeren. Maar hoe begin je nu, en wat is de manier voor jou om te beleggen? Om je op weg te helpen zal er dieper in worden gegaan op enkele manieren waarop je kan beleggen voor beginners. 

  • Beheerd beleggen
  • Indexfondsen of ETF’s
  • Aandelen
  • Obligaties

Beheerd beleggen

Mocht je het nog niet aandurven om zelf te handelen op de beurs of heb je er simpelweg de tijd niet voor. Dan kan beheerd beleggen de optie voor jou zijn. Het is een interessante mogelijkheid voor beleggen met beginners. Hierbij ga je in overleg met een vermogensbeheerder die voor jou een profiel opstelt. Op basis van het gekozen profiel en de risico’s die hierbij horen wordt er een beleggingsplan opgesteld voor jou. Voor een beginnend belegger is dit natuurlijk perfect en daarom bieden veel banken dan ook de mogelijkheid aan om beheerd te beleggen. 

Indexfondsen en ETF’s

Wat nog meer bij beleggen voor beginners interessant is, is het volgen van indexfondsen of ETF’s. ETF staat hierbij voor Exchange Traded Fund Hierbij volg je meerdere aandelen tegelijk, zodat je in een keer in een hele beurs of sector kan investeren. Door het volgen van indexfondsen en ETF’s verspreid je het risico. Mocht een van je aandelen binnen het mandje minder presteren, dan kan dit gecompenseerd worden door een aandeel dat het wel goed doet. Met het volgen van fondsen zal je minder hoge rendementen behalen, maar het maakt zelfs beleggen voor beginners interessant. Dit heeft te maken met de stabiliteit die een indexfonds of ETF over de jaren biedt. 

Over het algemeen zijn een indexfonds en ETF’s hetzelfde, maar er zit een verschil in. Waar een ETF een bundel is van samengestelde aandelen, volgt een indexfonds simpelweg de grootste bedrijven op een beurs. Daarnaast wordt de prijs van een indexfonds gebaseerd op de slotkoers van de dag. Een ETF verandert heel de dag van waarde en kan daarom ook heel de dag verhandeld worden. 

Aandelen

Een andere mogelijkheid die ook voor beleggen met beginners om te overweg is het kopen van losse aandelen. Hierbij voer je onderzoek uit naar een bedrijf waar je mogelijk aandelen van wilt kopen, waarna je deze via een online broker kunt kopen. Op het moment dat je de transactie uitvoert, wordt je aandeelhouder van het bedrijf. Je bent dus op dat moment een beetje eigenaar van het bedrijf. Op het moment dat het bedrijf meer waard word, stijgt ook de waarde van je aandeel. Op deze manier kun je rendement behalen als belegger.

Iets anders waar je met beleggen voor beginners rekening mee dient te houden is dat sommige bedrijven dividend uitkeren. Je kunt dan op vaste periodes in het jaar een uitkering verwachten. Als je kiest voor het handelen in aandelen, is dit natuurlijk iets wat je niet zal moeten vergeten als je onderzoek doet. Het ontvangen van dividend is als je gaat beginnen met beleggen een mooie manier van een extra inkomen creëren. 

Obligaties

Mocht je willen starten met beleggen, maar nog niet te veel risico willen nemen? Dan is het aanschaffen van obligaties ideaal. Beleggen voor beginners wordt met obligaties wel heel eenvoudig gemaakt. Een obligatie is een lening die je afsluit met een bedrijf of overheid. Hierbij spreek je een vaste looptijd af, een vaste investering en een vast rentepercentage. Aan het begin van de looptijd beleg je het bedrag, waarna de instantie gedurende de looptijd rente zal betalen over het geïnvesteerde bedrag. Na afloop van de looptijd ontvang je de volledige investering terug. 

Beleggen voor beginners, hoe aan de slag?

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om te gaan beleggen, is het van belang dat je op zoek gaat naar de juiste online broker. Middels de vergelijker bieden we onze keuze aan brokers aan. Hierbij heeft elke broker zijn voordelen, waarbij jij jouw voorkeuren aan kan geven. De apps zijn uitermate geschikt om beleggen voor beginners uit te leggen. Ze hebben verschillende opties waar je allemaal op dient te letten, maar zijn zelfs handig om te beleggen voor beginners. Om je een inzicht te geven waar je op dient letten, zullen er een paar criteria worden uitgewerkt.

Kosten

Aan het gebruik van een online brokers zitten kosten verbonden, ook bij beleggen voor beginners betaal je vaak kosten. De kosten van een online broker zijn vaak op te delen in verschillende categorieën, namelijk:

  • Servicekosten: Mocht je als beginnend belegger ervoor te kiezen om beheerd te gaan beleggen, dan zullen hier vaak kosten voor moeten worden betaald. Dit kan een vast bedrag zijn per maand of een percentage van je geïnvesteerde bedrag. 
  • Abonnementskosten: Het kan zijn dat een online broker een maandelijks bedrag van je vraagt om gebruik te maken van zijn diensten. Hiervoor hoef je niet actief te zijn op de markt. Op het moment dat je niet handelt, betaal je nog steeds kosten aan de broker. 
  • Transactiekosten: Bij verschillende brokers betaal je kosten voor het plegen van een transactie. Voor elk aandeel dat je koopt, betaal je een deel aan de broker. Bij beleggen voor beginners is het belangrijk om hier op te letten, omdat je vaak je portefeuille wil vergroten waardoor je niet te veel aan transactiekosten wil betalen. 

Informatie

Als je nieuw bent op de aandelenmarkt, wil je natuurlijk eerst informatie op doen over verschillende bedrijven en de aandelenmarkt op zichzelf. Bij veel online brokers wordt een gratis cursus beleggen voor beginners aangeboden, naast nog een hoop gedetailleerde informatie over de aandelenmarkt of de verschillende bedrijven die hier actief in zijn. Met de gratis cursus beleggen voor beginners kun je eenvoudig en overzichtelijk alle benodigde informatie vinden die voor jou als belegger relevant is. 

Mocht je de aangeboden informatie niet goed genoeg of niet aansluiten op jouw beleggingen, dan bieden veel apps ook de mogelijkheid voor een beleggen voor beginners forum. Hierin kun je in overleg met andere personen, die beginnen met beleggen. Je kunt van elkaars fouten leren en nieuwe ideeën uitwisselen. 

Gebruiksgemak

Als je nieuw bent in de aandelenmarkt, dan is zelfs een site voor beleggen voor beginners soms moeilijk om te volgen. Met het gebruik van een online app kun je vaak real time de koersen volgen en eenvoudig de laatste bedrijfsinformatie op zoeken, zoals jaarrekeningen of het laatste nieuws. Als je gaat handelen met je vermogen, wil je natuurlijk niet dat het moeilijk wordt om een transactie uit te voeren. Zorg dat je dan ook een app kiest die functionaliteiten heeft die bij je past, zoals het laatste nieuws up-to-date, koersen real time volgen of een beleggen voor beginners forum waar je al je vragen kunt stellen. 

Beleggingsplan

Als je gaat starten met beleggen is het belangrijk dat je een beleggingsplan opstelt. Vaak zie je dat bij beleggen voor beginners er geen duidelijk plan is opgesteld. Hierbij raakt de investeerder vaak van in paniek, waardoor je foute keuzes gaat maken. Om een goed plan op te stellen, is het belangrijk dat je weet voor hoelang je wil gaan investeren. Op deze manier raak je niet in paniek van toekomstige dalingen van de markt, waardoor je niet in paniek aandelen verkoopt. 

Ook belangrijk bij beleggen voor beginners is het bepalen van het risico dat je wil nemen. Afhankelijk van het gekozen risico ga je investeren in verschillende bedrijven. Probeer het risico ook te spreiden van je investeringen. Kies je voor een investering met een hoog risico? Zorg dat je er dan een investering tegen over zet met een wat lager risico. Op deze manier voorkom je dat je al vermogen in een keer kwijt raakt. 

Stel daarnaast ook vast op welke manier je van plan bent te beginnen met beleggen. Wil je eenmalig een groot bedrag storten, of kies je ervoor om maandelijks te beleggen? Houd dan rekening met de huidige kosten en dat je een buffer overhoudt om onverwachte kosten op te vangen. Je wilt natuurlijk geen geld uit je aandelenmandje halen, waardoor je minder rendement behaalt. 

Het moment van instappen is bij beleggen voor beginners niet interessant. Vaak richt je je als beginnend belegger op de lange termijn, waardoor korte schommelingen in de koers op de lange termijn minimaal effect hebben. Mocht je toch afhankelijk van de koers willen investeren, dan kun je het beste wachten tot de koers flink daalt. Hierbij koop je in een zogenaamde dip, waarbij je er vanuit gaat dat het bedrijf terug stijgt naar zijn oude waarde. Beleggers op de lange termijn gebruiken deze tactiek, waardoor ze vaak hogere rendementen behalen. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen voor beginners of wil je zelf aan de slag? Met behulp van de vergelijker kun je je voorkeuren opgeven. Hierna zal automatisch de beste keuze voor jou worden aangegeven, zodat jij aan de slag kunt met investeren. 

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:35

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=