[rank_math_breadcrumb]

Beleggen kan iedereen. Maar wat is beleggen eigenlijk?

door | feb 16, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Tegenwoordig lees je overal het woord ‘beleggen’. Bedrijven, banken en andere instanties adverteren over de winst die jij kunt verdienen wanneer jij jouw geld belegt in aandelen, crypto of vastgoed. Maar wat is beleggen nou eigenlijk en hoe werkt het? Beleggen verwijst naar dingen die mensen, bedrijven en overheden doen om meer rijkdom te creëren […]

Tegenwoordig lees je overal het woord ‘beleggen’. Bedrijven, banken en andere instanties adverteren over de winst die jij kunt verdienen wanneer jij jouw geld belegt in aandelen, crypto of vastgoed. Maar wat is beleggen nou eigenlijk en hoe werkt het? Beleggen verwijst naar dingen die mensen, bedrijven en overheden doen om meer rijkdom te creëren en hun vermogen te laten groeien. De term verwijst dikwijls naar het toewijzen van tijd of geld in de hoop op een toekomstig voordeel. Met andere woorden: beleggen betekent het bezitten van een actief of item met als doel inkomsten te genereren uit de investering of de waardering van jouw investering. Dit gaat via een stijging van de waarde van het activum over een bepaalde periode.

Wat is beleggen in de praktijk?

Wat is beleggen en hoe werkt het? Vaak kan er slechts een abstract antwoord worden gegeven op deze vraag. Om het antwoord wat toegankelijker te maken wordt hier de volgende vraag beantwoord: wat is beleggen in de praktijk? Beleggen in de praktijk is bijvoorbeeld het kopen van een huis dat in de toekomst in waarde stijgt. Een ander voorbeeld van beleggen is het kopen van aandelen om deze in de toekomst te verkopen als het bedrijf waartoe de aandelen behoren populairder is geworden. Immers, de waarde van de aandelen is dan gestegen. Wat is beleggen nog meer? Beleggen is ook het opzijzetten van geld op een bankrekening om er vervolgens rente over uitbetaald te krijgen.

Beginnen met beleggen

Wellicht wil jij alleen of met een financieel adviseur beginnen met beleggen. Voor beginnende beleggers zijn de volgende stappen geschikt:

  1. Bedenk het antwoord op de vraag: wat is beleggen?
  2. Werk jouw huidige financiële positie uit en bereken hoeveel jij kunt investeren.
  3. Werk je doelen uit en wanneer jij deze wilt bereiken.
  4. Denk aan risico’s en implicaties voor de korte, middellange en lange termijn.
  5. Beslis of jij zelf wilt gaan beleggen of dat jij hulp wilt.
  6. Wat is beleggen in de praktijk voor jou? Door verschillende soorten investeringen en brokers te vergelijken kun jij erachter komen welke vorm van beleggen bij jou past.
  7. Volg de prestaties van jouw beleggingen en pas jouw strategie dienovereenkomstig aan om winst te maken.

Het vergelijken van brokers

Wat is beleggen voor jou en welke broker past bij jouw wensen? Voordat jij gaat beleggen is het een goed idee om verschillende brokers te vergelijken. Hiervoor kun jij de online vergelijker gebruiken op deze pagina. Ons team heeft veel tijd besteed aan het maken van een goede vergelijking tussen verschillende brokers.

Het vergelijken van brokers is belangrijk omdat elke broker andere voorwaarden heeft. Deze voorwaarden hebben invloed op het mogelijke rendement dat jij kan behalen als jij gaat beleggen. Daarnaast is het ook belangrijk dat jij je goed voelt bij de door jou gekozen broker. Alleen dan kun jij vol vertrouwen jouw geld gaan beleggen.

Heb jij de vergelijker gebruikt maar kun jij niet kiezen tussen een klein aantal brokers? Het is ook mogelijk om actieve accounts te hebben bij meerdere brokers. In sommige situaties is dit scenario zelfs voordelig. Zo bieden veel brokers aanbiedingen, bonussen of andere voordelen voor nieuwe klanten. Deze beloningen kunnen de extra complexiteit van meerdere brokers waard zijn.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:32

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=