[rank_math_breadcrumb]

Begin nu met pensioen beleggen

door | feb 21, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Hoe moet je beleggen voor pensioen? De bekendste manier om te beleggen voor de pensionering is via pensioenfondsen. Echter, er zijn nog veel meer manieren om te beleggen voor het pensioen. Hoe groot jouw pensioen moet zijn en hoelang het duurt voordat jij dit geld hebt gespaard hangt niet alleen af van wat je spaart […]

Hoe moet je beleggen voor pensioen? De bekendste manier om te beleggen voor de pensionering is via pensioenfondsen. Echter, er zijn nog veel meer manieren om te beleggen voor het pensioen. Hoe groot jouw pensioen moet zijn en hoelang het duurt voordat jij dit geld hebt gespaard hangt niet alleen af van wat je spaart en investeert. Je oudedagvoorziening is ook afhankelijk van hoe je het geld uitgeeft als je met pensioen gaat.

Waarom nu beginnen met pensioen beleggen?

Maar waarom zal jij eigenlijk nu beginnen met geld beleggen voor pensioen? ‘’Het is slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met investeren’’, aldus Erin Lowry (auteur van Broke Millennial Takes on Investing). Vroeg beginnen is belangrijk omdat de inkomsten die jij verdient op jouw beleggingsbijdragen in de loop van de tijd groeien. Met andere woorden: jij verdient niet alleen rendement op het geld dat jij investeert, maar jij verdient ook rendement op die rendementen. Dit kan jou helpen om honderdduizenden euro’s te besparen in de loop van de tijd.Er zijn nog een aantal andere redenen waarom jij moet gaan beleggen voor pensioen:

  1. Lagere kosten. Pensioen beleggen is nog nooit zo goedkoop geweest. We hebben nu niet alleen de keuze uit goedkope beleggingsproducten zoals indexfondsen, maar we hebben ook goedkope online aandelenmakelaars om ons te helpen handelen zonder hoge kosten die ons rendement wegvreten.
  2. Onbeperkte keuze. Particulieren kunnen investeren in verschillende beleggingsopties. Er is een breed scala aan veilige, handige en goedkope fondskeuzes. Individuele beleggers hebben tegenwoordig de vrijheid om fondsen te kiezen die ze het meest goed geïnformeerd hebben en om de toewijzing te selecteren die risico’s biedt waarmee ze vertrouwd zijn.
  3. Gratis pensioenonderwijs en -middelen. Er is nog nooit een tijd in de geschiedenis geweest dat beleggingsinformatie zo gemakkelijk beschikbaar is. En het is nog gratis ook. Als jij online op het internet gaat zoeken dan zul jij alles te weten komen over pensioen beleggen wat jij ooit wilde weten. Jij kunt ook meer te weten komen over een bepaalde investeringsklasse, een bepaald bedrijf of een bepaalde branche waarin jij overweegt te investeren.
  4. Voorkom dat je geld opraakt bij pensionering. Pensioneringsplanning is belangrijk omdat het jou kan helpen voorkomen dat jij zonder geld komt te zitten bij pensionering. Tijdig beginnen met pensioenbeleggen kan ervoor zorgen dat jij voorbereid bent op onverwachte situaties zoals een gedwongen vervroegde pensionering of onverwacht nodige zorg, terwijl jij nog steeds de coole grootouder kan zijn die de kleinkinderen op leuks en lekkers trakteert.

Zelf pensioen beleggen

Plannen maken voor jouw pensionering begint met het nadenken over je pensioendoelen en wanneer jij deze moet halen. Je moet dan kijken naar de soorten pensioenrekeningen die jou kunnen helpen om het geld in te zamelen voor jouw toekomstige financiering. Je kunt dit geld beleggen voor pensioen. Door gebruik te maken van pensioen beleggen groeit de geld hoeveelheid voor jouw pensionering.

Of het nu jij of een professionele geldbeheerder is die verantwoordelijk is voor de beleggingsbeslissingen, een goede portefeuilletoewijzing die de zorgen van risicoaversie en rendementsdoelstellingen in evenwicht brengt is het belangrijkste plan in pensioneringsplanning. Een van de meest uitdagende aspecten van het maken van een uitgebreid pensioenplan is het vinden van een balans tussen realistische rendementsverwachtingen en een gewenste levensstandaard. De beste oplossing is om te focussen op het creëren van een flexibele portefeuille die regelmatig kan worden bijgewerkt om rekening te houden met veranderende marktomstandigheden en pensioendoelstellingen.

Verschillende strategieën voor pensioen beleggen

Hoe beleggen voor pensioen, is een veelgestelde vraag. Pensioen beleggen is wellicht één van de belangrijkste redenen waarom mensen investeren. Het vinden van de juiste balans tussen beleggingsrisico en rendement is essentieel voor een succesvolle pensioen-spaar-strategie. Hieronder staan enkele suggesties hoe jij kan beleggen voor pensioen.

  • Een totaalrendementsportfolio samenstellen. Het concept achter ‘’total return’’ is dat je geld in beleggingen stort om te richten op een gemiddeld jaarrendement van 10 tot 20 jaar. Het jaarlijkse rendement moet voldoen aan of hoger zijn dan het bedrag dat jij systematisch wilt opnemen. Het pensioen beleggen wordt opgesplitst in aandelen, obligaties en contanten. Je kunt gaan beleggen voor jouw pensioen met behulp van deze strategie, maar je kunt ook de hulp inschakelen van een financieel adviseur. De portefeuille met aandelen- en obligatie-indexfondsen moet zodanig zijn ontworpen dat het rendement op lange termijn ongeveer 7% tot 10% bedraagt.
  • Geld beleggen voor jouw pensioen via fondsen Pensioenfondsen zijn een uniek type beleggingsfonds. Jij plaatst kapitaal in het fonds en jouw geld wordt voor jou beheerd. In dit geval wijzen de managers jouw geld toe over een gediversifieerde portefeuille van aandelen en obligaties voor jou. Je zet een minimumbedrag aan kapitaal op de rekening en de ingehuurde zal de rest doen. Zelf beleggen voor pensioen is in dit geval niet nodig.
  • Aankoop huurwoning vastgoed Hoe moet je beleggen voor pensioen? Een andere strategie van pensioen beleggen is het aanschaffen van een huurwoning. Vastgoedbeleggingen zijn een bedrijf en geen snel-rijk aangelegenheid. Voor degenen met vastgoedervaring of die tijd willen investeren om er een bedrijf van te maken, kan huurvastgoed een uitstekende pensioeninvestering zijn.
  • Beleggen in dividenden en dividend-inkomensfondsen. In plaats van individuele aandelen te kopen die dividend uitkeren, kunt u kiezen voor een dividend-inkomensfonds. Deze fondsen hebben beheerders die dividend-betalende aandelen voor jou bezitten en beheren. Dividenden kunnen een stabiele bron van pensioen beleggen vormen. Ook kunnen deze pensioeninkomsten elk jaar stijgen als bedrijven hun dividenduitkering verhogen.
Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:32

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=