[rank_math_breadcrumb]

Begin nu met beheerd beleggen!

door | feb 15, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Beheerd beleggen, waarom zou je daarvoor kiezen? Beleggen is belangrijk, al dan niet cruciaal, om jouw geld voor jou te laten werken. Immers, jij werkt al hard genoeg voor jouw geld. Sommige mensen kiezen ervoor om hun geld op te slaan in de kluis van een bank. Maar jij kunt ook jouw geld voor jou […]

Beheerd beleggen, waarom zou je daarvoor kiezen? Beleggen is belangrijk, al dan niet cruciaal, om jouw geld voor jou te laten werken. Immers, jij werkt al hard genoeg voor jouw geld. Sommige mensen kiezen ervoor om hun geld op te slaan in de kluis van een bank. Maar jij kunt ook jouw geld voor jou aan het werk zetten.

Wanneer jij gaat beleggen dan neem jij de leiding over jouw eigen financiële zekerheid. Het stelt jou in staat om jouw vermogen te laten groeien. Daarnaast stelt het jou ook in staat om een extra inkomstenstroom te genereren indien nodig voorafgaand aan jouw pensioen.

Verschillende beleggingen zoals aandelen, ETF’s, obligaties of onroerend goed zullen groei of inkomsten opleveren. De meeste investeringen leveren beiden. Hoewel jij inkomsten van de overheid kunt ontvangen voor jouw pensioen is dit niet altijd genoeg en is het natuurlijk altijd fijn om wat extra’s achter de hand te hebben. Dit extra’s kun jij verkrijgen door nu te starten met beheerd beleggen. Wanneer jij beleggen serieus neemt dan kunnen de opbrengsten van jouw beleggingen in de toekomst financiële stabiliteit bieden.

Beheerd beleggen basis

Individuele beleggers hebben hedendaags ongekende toegang tot beleggingsinformatie en markten. Gedetailleerde beveiligingsstatistieken en realtime nieuws zijn gemakkelijk online te verkrijgen, wat het speelveld tussen Wall Street en Main Street toegankelijk heeft gemaakt. Maar hoewel individuele beleggers voortdurend worden aangemoedigd om ‘’het zelf te doen’’, kan jij jouw investeringen ook laten beheren door middel van beheerd beleggen. Op deze manier krijg jij hulp van professionals en adviseurs.

Elke beheerder heeft natuurlijk een eigen strategie als het gaat om beleggen. Beheerd beleggen kent basis onderdelen zoals een samengesteld fonds. Door deze fondsen staan beheerde beleggingen over het algemeen bekend als gepoolde beleggingen, waarbij het geld van beleggers wordt ‘samengevoegd’ en beheerd door beleggingsexperts (zoals een fondsbeheerder), die namens hen beleggingen zullen kopen en verkopen.

Eén van de belangrijkste redenen waarom beleggers kiezen voor beheerd beleggen is omdat een professionele beleggingsbeheerder beslist welke activa zij kopen en verkopen, en wanneer dit wordt gedaan.

Beheerde beleggingen zijn ook aantrekkelijk omdat ze een niveau van diversificatie bieden dat meestal niet mogelijk is voor individuele beleggers. Een vastgoedfonds kan bijvoorbeeld activa bezitten (zoals winkelcentra in de voorsteden of commerciële kantoorgebouwen) terwijl een internationaal aandelenfonds aandelen kan bezitten in verschillende bedrijven die op beurzen over de hele wereld handelen.

Beheerde fondsen

In plaats van direct te investeren en het allemaal zelf te doen, kun je via beheerd beleggen gaan investeren in een beheerd fonds. In dit fonds wordt het geld van verschillende beleggers samengevoegd met het geld van andere beleggers en wordt het geld verspreid over verschillende soorten beleggingen. Een fondsbeheerder kiest dan de beleggingen en elke belegger bezit een deel van het totale fonds.

De voordelen

Beheerd beleggen kan een geweldige manier zijn voor beginners om in de wateren van het beleggen te waden, omdat er niet veel voor nodig is om aan de slag te gaan. Beheerde fondsen maken het ook gemakkelijker om risico’s te beheren door de beleggingen te spreiden over een reeks activa en producten. Het rendement van een beheerd beleggen fonds komt voort uit diverse investeringen binnen het fonds zoals aandelen of onroerend goed.

De beheerder kiest beleggingen volgens de regels van het fonds. De beheerder wordt betaald om het fonds te beheren en de beleggingen te kiezen. Bij beheerd beleggen hoef je geen diepgaande kennis te hebben. Het mooie van beheerd beleggen is dat je kan profiteren van de expertise van een fondsbeheerder.

Beheerd beleggen vergelijken

Verschillende fondsen van beheerd beleggen vergelijken is belangrijk. Beheerde fondsen kunnen een algemene focus hebben en worden omschreven als defensieve, conservatieve, evenwichtige, groei- of agressieve fondsen. Of ze kunnen gericht zijn op een bepaald type belegging of een bepaalde markt zoals aandelen, grondstoffen of opkomende markten.

Het is een goed idee om eerst het soort activa of de markten te kiezen waarin jij wilt gaan beleggen en vervolgens de geschikte fondsbeheerder vinden die gespecialiseerd is in dat soort fondsen. Als jij daarnaast ook nog eens de kosten van verschillende fondsen vergelijkt, kun jij verantwoord en goedkoop beheerd beleggen.

Rendement beheerd beleggen

Overal op financiële sites kun jij lezen over het ‘rendement van beheerd beleggen’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het rendement is de winst of het verlies van een investering over een bepaalde periode. Met andere woorden, het rendement is hetgeen wat jij hebt verdient (of verloren) in vergelijking met de kosten van de initiële investering. Doorgaans wordt dit rendement uitgedrukt in de vorm van een percentage. Wanneer dit percentage positief is dan wordt deze beschouwd als winst. Wanneer het percentage negatief is dan weerspiegelt deze verlies op de investering.

De hoogte van het rendement van beheerd beleggen is uiteraard afhankelijk van vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid geld die jij inlegt, de ontwikkelingen op de investeringsmarkten, het type fonds dat jij kiest en de prestaties van jouw beheerder. Daarom is het altijd belangrijk om van tevoren een goede vergelijking te maken tussen verschillende fondsen. Op deze manier kom jij erachter welk fonds het beste bij jouw situatie en wensen past.

Hoe moet ik beheerd beleggen fondsen vergelijken?

Zoals al eerder genoemd is het belangrijk om verschillende fondsen van het beheerd beleggen goed met elkaar te vergelijken. Het beginnen met beheerd beleggen en vergelijken van fondsen kan tegenwoordig heel simpel met behulp van de vergelijker op deze pagina. Deze vergelijker geeft een goed overzicht van verschillende brokers weer en helpt jou om de beste keuze te maken. Bij het maken van een vergelijking tussen fondsen zijn de onderstaande factoren belangrijk.

Controleer de PDS

De verklaring inzake productinformatie (PDS) bevat alle informatie die jij moet weten over een fonds en om fondsen goed te vergelijken. Het bevat informatie over:

 • In welke activa de fondsen beleggen
 • De vergoedingen
 • De risico’s van beleggen in het fonds
 • De benchmark of het streef rendement
 • Hoe jij kunt klagen als jij een probleem hebt

Kijk naar lange termijn rendementen

Als een beheerd beleggen fonds in één jaar goed presteert dan is dit geen garantie dat het fonds het volgende jaar ook goed zal presteren. De prestaties van een fonds over 5 tot 10 jaar geven jou een betere indicatie van hoe het fonds in de toekomst zal presteren.

Jij moet de rendementen van een beheerd fonds of portefeuille die op een beheerde rekening wordt aangeboden vergelijken met:

 1. Een indexfonds. Deze vergelijking laat zien of het een gelijke trend houdt met de relevante markt.
 2. Andere vergelijkbare fondsen. Deze vergelijking laat zien hoe het presteert ten opzichte van concurrerende fondsen.

Bekijk de risico’s

Beheerd beleggen brengt risico’s met zich mee. Elk beheerd fonds heeft een ander risico op basis van de activa waarin zij beleggen. Het risico is dat jij een deel of al het geld verliest dat jij hebt geïnvesteerd. Informatie over de risico’s van beleggen in een beheerd fonds vindt jij in het PDS. Enkele risico’s om op te letten bij het beleggen in een beheerd fonds zijn:

 • Fondsen gebruiken verschillende namen en labels. Bijvoorbeeld ‘laag risico’ of ‘kapitaal beschermend’. Deze weerspiegelen mogelijk niet het risico van het fonds.
 • Sommige fondsen beleggen in activa die niet liquide is. Deze fondsen kunnen mogelijk niet gemakkelijk eenheden in het fonds aflossen of tegen de prijs die gelijk is aan de eenheidsprijs.
 • Sommige fondsen houden ook niet direct activa aan. Ze beleggen in andere beheerde fondsen.
 • De meeste fondsen brengen een reeks kosten in rekening voor het beheren van jouw geld. Kleine verschillen in kosten kunnen een grote impact hebben op jouw rendement.

Goedkoop beheerd beleggen is alleen mogelijk als jij deze kosten vergelijkt.

Beheerd beleggen ervaringen

Op internet kun jij veel informatie vinden over beheerd beleggen en ervaringen lezen van de vele beleggers die jou zijn voorgegaan. Uit de meeste beheerd beleggen ervaringen blijkt dat veel beleggers beheerd beleggen een gemakkelijker alternatief vindenvoor het dagelijks beheren van hun eigen beleggingsportefeuille. De diversificatie binnen een fonds zorgt er vaak voor dat er een positief rendement ontstaat. Daarnaast geven vele gebruikers ook aan dat zij het prettig vinden om het werk uit handen te geven. Het onderzoeken van welke individuele aandelen te kopen en te verkopen kan een zeer leuke hobby zijn maar het wordt al snel een fulltime baan. Door het werk over te laten aan professionele managers kunnen investeerders meer genieten van hun hobby’s en vrije tijd.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:32

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=