Bedrijfsovername financieren

door | jul 17, 2022 | Geld Lenen, Zakelijke lening | 0 Reacties

Wil je een bedrijfsovername financieren door middel van een lening? Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Het overnemen van een bedrijf doe je niet zomaar en kan dan ook vaak niet direct uit eigen zak betaald worden. In dergelijke gevallen zal je op zoek moeten gaan naar financieringsmogelijkheden, maar gelukkig zijn die er ook. Ondanks […]

Binnen 24 uur uitbetaald

  • €1.000,- tot €200.000,- lenen
  • Looptijden van 6 tot 18 maanden
  • Geen verborgen kosten of bindingstijd
  • Gratis offerte en 100% vrijblijvend
  • Digitale & snelle aanvraag

OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

N
Zakelijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Vergelijk zakelijke leningen

1
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

9,5 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €200.000,-

Looptijd

6 tot 18 maanden

Rente*

Vaste kosten

 Volledige lening op elk moment en zonder extra kosten terugbetalen
Vandaag nog op je rekening & in 1 minuut aangevraagd
Geen verborgen kosten of bindingstijd

2

bridgefund
Binnen 6 uur duidelijkheid

★★★★★

9 / 10

Max. bedrag

€5.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

1% per maand

 Online aanvraag zonder jaarverslagen en businessplannen
Vandaag nog op je rekening (record is 4 uur)
Eerder aflossen? Je ontvangt korting
3
KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

€3.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,8% per maand

 200+ miljoen euro gefinancierd bij 4600 verschillende bedrijven

Geen ingewikkelde kredietchecks
Deskundig team welke je door het gehele proces leidt

4

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€2.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 KOMPAR vergelijkt 10+ verschillende kredietverstrekkers

Gratis advies & binnen 24 uur geregeld
Duidelijk & deskundig overzicht van daadwerkelijke kosten

5

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €3.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 CREDDO vergelijkt 30+ verschillende kredietverstrekkers

Antwoord binnen 24 uur, niet bindend & altijd gratis
Kies wat het best past bij jouw bedrijf, doelstellingen en ambities

6

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 6 maanden

Rente*

0,5% per maand

 De kredietaanvraag is kosteloos en vrijblijvend

KredietVooruit.nl kijkt naar huidige bedrijfsprestaties
Aflossing op basis van binnenkomende betalingen

7

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

6,7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €300.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,5% - 1,6% per maand

 Bij goedkeuring direct toegang tot uw krediet via uw persoonlijke dashboard

Goedkeuring binnen 1 werkdag
Spotcap heeft krachten gebundeld met Capitalbox
* Als ondernemer heb je in eerste instantie niet veel aan gepubliceerde rentes als je kredietverstrekker wil vergelijken. Het uiteindelijke tarief dat je gaat betalen hangt namelijk af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van de hoogte van de financiering, de looptijd, de aflossing en van het risico dat de verstrekker verwacht te lopen met een lening aan jouw bedrijf. Bovengenoemde rentes geven het spectrum aan en zijn op jaarbasis, tenzij anders vermeld.

Deskundig team

  • €3.000,- tot €1.000.000,- lenen
  • Looptijden van 3 tot 24 maanden
  • Geen ingewikkelde kredietchecks
  • 200+ miljoen € gefinancierd bij 4600 bedrijven
  • Binnen 24 uur duidelijkheid & goedkeuring

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4/5

Wil je een bedrijfsovername financieren door middel van een lening? Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Het overnemen van een bedrijf doe je niet zomaar en kan dan ook vaak niet direct uit eigen zak betaald worden. In dergelijke gevallen zal je op zoek moeten gaan naar financieringsmogelijkheden, maar gelukkig zijn die er ook.

Ondanks dat de rol van banken steeds verder afneemt, zullen ze bij bedrijfsovernames toch vaak betrokken zijn. Echter worden de kleinste risico’s al niet graag meer gedragen door de banken. In dergelijke gevallen wordt er maar een deel gefinancierd en zal je op zoek moeten gaan naar extra financieringsmogelijkheden. We vertellen je er graag meer over.

Waarom overname bedrijf financieren?

Een lening voor een bedrijfsovername is vaak noodzakelijk aangezien het al snel kan gaan om tonnen of zelfs miljoenen. Mits je een groot eigen vermogen hebt, zal een zakelijke lening vaak nodig zijn om de overname rond te krijgen. Daar komt ook nog eens veel bij kijken omdat het risico voor een bank of geldverstrekker lastig in te schatten is.

Er zijn tegenwoordig tal van manieren om een lening voor de overname van een bedrijf af te sluiten. Zoals gezegd komt hier wel veel bij kijken. Daarom leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden.

Op welke manieren kun je een bedrijfsovername financieren?

De overname van een bedrijf financieren gaat meestal op basis van een combinatie van verschillende financieringsvormen. Vaak zal je een lening af moeten sluiten die je aanvult met eigen geld (eigen vermogen). Hierbij zijn er verschillende manieren mogelijk die we graag met je willen bespreken. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en kun je bepalen welke manier voor jouw situatie het beste is.

Achtergestelde lening

Eén van de meest voorkomende manieren van een bedrijfsovername financieren is door middel van een achtergestelde lening. Dit is een lening die de verkoper van het bedrijf aan de koper verstrekt. Het overige deel van de som van de overname kan aangevuld worden door een zakelijke lening.

Voor banken en geldverstrekkers is het vaak een goed teken als de overname wordt gefinancierd op basis van een achtergestelde lening. Hiermee laat de verkoper namelijk zien dat het vertrouwen heeft in zowel het bedrijf als de koper.

Bij de overname van een bedrijf financieren op basis van een achtergestelde lening wordt bijvoorbeeld 50% gefinancierd door de bank, 25% door de verkoper en 25% met eigen vermogen. Daarbij worden er vaak ook regelingen getroffen tussen de koper en verkoper.

Winstrecht voor de verkoper

Als koper kun je met de verkoper afspraken maken op basis van winstrecht. Dit houdt in dat de verkoper een bepaald aantal jaar recht heeft op een deel van de winst. Winstrecht gaat meestal gepaard met een vaste overnamesom die je kunt financieren. Het winstrecht kun je niet financieren en is het deel van de winst waar de verkoper recht op heeft.

Stel je koopt een bedrijf over voor € 250.000,- en spreekt met de verkoper af dat hij/zij de komende 3 jaar recht heeft op 15% van de winst. Het eerste jaar behaal je een winst van € 95.000,-, het tweede €105.000,- en het derde jaar € 120.000,-. In dat geval betaal je de verkoper in 3 jaar tijd € 48.000,- aan winstrecht (€ 14.250,- + € 15.750,- + € 18.000,-).

Earn-out regeling

Een earn-out regeling wordt meestal getroffen wanneer het grootste deel van de waarde van het bedrijf zich bevindt in goodwill. Goodwill is de onzichtbare meerwaarde van een bedrijf en daarom lastig om te financieren. Denk hierbij aan een groot klantenbestand van een bedrijf dat in de praktijk veel waard is, maar op papier moeilijk is om te bepalen.

In dergelijke gevallen kun je door middel van een microfinanciering de helft van de financiering rondkrijgen en financier je de overige helft door middel van een earn-out. Dit kan worden gezien als een achtergestelde lening, maar dan spreek je met de verkoper af dat je het overige deel in bijvoorbeeld 3 jaar terugbetaald, mits bepaalde winstdoelstellingen behaald worden dankzij het klantenbestand.

Crowdfunding

Crowdfunding is een steeds populairder wordende methode voor het aantrekken van vermogen voor de groei van bedrijven. Ondanks dat crowdfunding vaak niet gebruikt wordt voor financieren van een bedrijfsovername is er wel een mooi alternatief, namelijk equity crowdfunding.

Equity crowdfunding heeft hetzelfde principe als een normale crowdfunding, maar dan trek je eigen vermogen aan in plaats van vermogen voor de groei van een bedrijf. Wil je een bedrijfsovername financieren? Dan kun je door middel van equity crowdfunding eigen vermogen aantrekken waardoor het risico voor banken en geldverstrekkers kleiner wordt.

Investeerders

Sommige bedrijfsovernames zijn zo groot dat er vaak geen andere keuze is om de financiering rond te krijgen dan met investeerders. Echter zullen investeerders niet allemaal hetzelfde zijn en kan het gaan om mensen met een groot vermogen of bedrijven die wel iets zien in de bedrijfsovername.

Zo zijn sommige investeerders bereid om een financiering te verschaffen, terwijl anderen geld inleggen in ruil voor aandelen. In het laatste geval worden de investeerders dus deels eigenaar van de onderneming en willen zij ook meestal zeggenschap hebben over belangrijke bedrijfskeuzes.

Overname op basis van huurkoop

De overname van een bedrijf financieren kan ook op basis van huurkoop. Dat wil zeggen dat je het bedrijf eerst voor een bepaalde periode huurt van de eigenaar waarbij je de overnamesom geleidelijk afbetaald. Tijdens de afbetaling van het bedrijf ben je juridische nog geen eigenaar.

Stel je koopt een kapsalon over voor € 150.000,- en spreekt met de eigenaar af om dit op basis van huurkoop te financieren. In dat geval spreek je een periode af waarin de overnamesom wordt betaald, bijvoorbeeld 10 jaar. Je huurt de kapsalon dan 10 jaar lang voor € 15.000,- per jaar en zal na de laatste betaling pas eigenaar worden van de kapsalon.

Kredietverstrekkers vergelijken

Ben je nog op zoek naar een kredietverstrekker die je kan helpen bij het financieren van een bedrijfsovername. Neem dan een kijkje in onze vergelijker waar we alle aanbieders bij elkaar hebben gebracht. Ga op zoek naar de kredietverstrekker die bereid is om de overnamesom (deels) te financieren en let hierbij op de looptijd en de rente om te bepalen welke geldschieter het meest geschikt is.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 18, 2022 @ 21:49