Er komt veel kijken bij het ondernemerschap. Je moet aan veel dingen denken voordat jouw bedrijf überhaupt van de grond kan komen. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een rechtsvorm te kiezen. De bekendste rechtsvorm in ons land is de BV. Dit staat voor Besloten Vennootschap. 


Een bv oprichten biedt veel voordelen. Op fiscaal gebied, maar ook bij de bescherming van je privévermogen. Daarnaast is het oprichten van een bv tegenwoordig veel gemakkelijker. Mede door flex-bv is het mogelijk om zonder al te veel startkapitaal een bv te beginnen. Hetgeen voor 2012 nog niet mogelijk was. Daarnaast zijn er bedrijven als firm24 die het makkelijker maken om een bv op te starten. Een bv oprichten bij FIRM24 gebeurt namelijk geheel online. Je hoeft geen voet in een notariskantoor te zetten. Dat maakt het toegankelijker voor een breder publiek om deze sprong in het diepe te wagen. 

Maar waarom zou je voor een bv als rechtsvorm kiezen? Waarom zou je niet als eenmanszaak van start gaan? Twijfel je nog? In dit artikel geven we je drie redenen waarom het oprichten van een BV een goede keuze is. 

1. Meer zekerheid over privévermogen 


Het grootste nadeel van het zelfstandig ondernemerschap is dat alle verantwoordelijkheid op jouw schouders ligt. Ook financieel gezien. Als het bedrijf failliet gaat en je onverhoopt met schulden blijft zitten, dan wordt dit ook verhaald op jouw privévermogen. Schuldeisers mogen dit dus ook van je privévermogen vragen. Dat kan veel risico’s opleveren. 

Een BV is een eigen rechtspersoon. Deze kan dus aangeklaagd worden, er kunnen contracten onder deze naam worden afgesloten en ook de schulden worden verhaald op de BV. Door het oprichten van een bv stel je dus jouw privévermogen veilig en neem je deze extra in bescherming indien het noodlot toeslaat. Dit houdt natuurlijk wel in dat een BV ook eigen rechten en verplichtingen heeft. Het is dan ook verstandig om je hier verder op in te lezen voordat je je aanvraag bij www.firm24.com neerlegt. 

2. Fiscale voordelen 


Belastingtechnisch kan het ook voordelen hebben om een bv op te richten. Zo hoef je over de winst die je maakt minder belasting te betalen dan bijvoorbeeld bij een vof of eenmanszaak. Wanneer je bedrijf groter wordt en erg winstgevend is, dan is het dus ook voordeliger om er een bv van te maken. 


Wil je weten hoe jouw situatie er belastingtechnisch uitziet en of het bij jou ook gunstiger isom voor een bv te kiezen? Overleg dit dan met een boekhouder of accountant. Zij kunnen verschillende berekeningen maken om te bepalen welke rechtsvorm de beste keuze is. 

3. Aantrekkelijker voor investeerders 


Als je nieuwe investeerders wil aantrekken, dan is het oprichten van een bv een goed idee. Dit is namelijk veel aantrekkelijker voor investeerders. Door te investeren, kunnen zij namelijk aandelen verkrijgen. Hierdoor deelt de investeerder mee in de winst van de BV. Een eenmanszaak kent geen aandelen. Daardoor is dit minder aantrekkelijk voor potentiële investeerders.